Янукович як свідок – це «зрада», а Янукович як обвинувачений – «перемога»

Аналітика

Ми допустили можливість пропагандистської провокації Росії, яку тепер незрозуміло як нейтралізувати

Допит Віктора Януковича по «скайпу» з Ростова як свідка у справі за звинуваченням колишніх «беркутівців» вже встигли назвати шоу-допитом. Сьогодні він не відбувся, бо «Правий сектор» завадив доставці в суд обвинувачених, заблокувавши виїзд з Лук’янівського СІЗО. Перенесли на наступне судове засідання 28 листопада.

Коментарі напередодні цієї «вистави» найвищих українських посадових осіб – Генерального прокурора Юрія Луценка та секретаря РНБО Олександра Турчинова – були досить скептичні щодо її корисності. Прокурор сказав, що «не очікує, що колишній президент Віктор Янукович надасть важливі свідчення у справі злочинів проти Євромайдану», і взагалі «я особисто розглядаю це дійство в якості чергової піар акції про «нелегітимну київську хунту». Секретар вважає, що «росіяни, що дали дозвіл на цей допит, просто хочуть зробити шоу, в якому «свідок» Янукович буде захищати «беркутівців» і поливатиме брудом Майдан».

Тож нічого дивного, що влада, зокрема – МВС, палець об палець не вдарила, аби розблокувати виїзд з СІЗО. За свідченням очевидців, блокувальників було заледве три десятки, та ще й з прапорами, які тільки заважали б у можливій сутичці з поліцією. Маємо рідкісний випадок, чи не єдиний, коли інтереси українських радикалів-націоналістів повністю збіглися з інтересами української влади. Зіграли, як-то кажуть, у дві руки. У «Правого сектора» були свої резони зірвати фактичний виступ Януковича по українському телебаченню, по суті, такі самі, як і у влади – нейтралізація пропагандистської акції Росії. Хоча публічно радикали казали, що побоюються рішення судді відпустити обвинувачених.

Отже, першу спробу росіян «запустити» Януковича на загальноукраїнську аудиторію ми відбили. Буде друга – 28 листопада. Що робитимуть тоді влада і «Правий сектор»? Повторять трюк з «блокуванням»? Вийде фарс. Придумають щось інше? Навіть якщо так, то буде ж і третя спроба, і четверта. Адже головна помилка нами вже зроблена: український суд не зміг чи не захотів (якби захотів, то зміг би; наша судова практика багатюща в цьому сенсі), відхилити вимогу захисту «беркутівців» допитати Януковича як свідка. І тепер секретарю РНБО залишається тільки сердитися: «Український суд повинен служити Україні та її законам, а не працювати масовкою в сценарії російських спецслужб». І це ще не все. Учора Укрінформ писав, як процедуру відеодопиту може бути використано захистом Януковича, щоб у принципі унеможливити суд над ним у заочному режимі.

Отже, якщо є правові лазівки, щоби законно відмінити юридичний фарс з «віртуальним» допитом Януковича, їх конче треба знайти і застосувати. Бо радикальним вирішенням цієї ситуації для нас було б переведення Януковича із свідків у статус обвинуваченого. А з цим, на жаль, не складається, та й час вже згаяний – до 28 листопада з цим явно не встигнути. Тут чомусь інтереси влади і суспільства (а не лише радикалів) не збігаються. Суспільство просто палає бажанням побачити судовий вирок колишньому Президенту України, а правоохоронні органи влади таке бажання не задовольняють. Нами допущена можливість пропагандистської провокації Росії, яку поки що незрозуміло як нейтралізувати.

Юрій Сандул. Київ.