Геращенко про голосування Білорусі в ООН: Це - як ніж у спину

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що Україна особливо боляче сприйняла відмову підтримати Резолюцію ООН щодо ситуації з правами людей у Криму з боку Вірменії, Казахстану та Білорусі.

Про це вона зазначила, виступаючи з трибуни парламенту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Хочу зосередитися на тих країнах, які проголосували проти (Резолюції ООН - ред.). Це - 23 країни - члени ООН... Особливо боляче Україна сприйняла три голосування - Вірменії, Казахстану і Білорусі. Ми шануємо право Вірменії і Казахстану на особливі взаємини з РФ, ми все розуміємо, але і наші друзі дружніх нам Казахстану і Вірменії мають розуміти, що сьогодні Україна, український народі і українська армія воюють не лише за нашу незалежність - ми відстоюємо право всіх пострадянських країн мати незалежну зовнішню політику. А що стосується позиції Білорусі, то ми це розцінюємо як ніж у спину», - сказала Геращенко.

Парламентарій підкреслила, що Україна вдячна Білорусі за наданий незалежний майданчик для ведення переговорів з урегулювання ситуації на Донбасі, але, за її словами «незалежний майданчик має бути незалежним в усіх позиціях, а не заангажованим грою на одну сторону».

«Ми звертаємося до Білорусі з проханням шанувати право України відстоювати нашу незалежність і суверенітет й розуміти, що наступним буде Мінськ, якщо сьогодні Київ не захистить свою незалежність», - підкреслила Геращенко.

У цьому зв'язку вона наголосила на необхідності роботи українських дипломатів і українського парламенту, аби Резолюція ООН щодо прав людини в Криму була підтримана і в Раді Безпеки ООН. На її думку необхідно увести до всіх міжнародних організацій України представників Криму, представників кримських татар.