Айвазовська: РФ хоче схилити Україну затвердити «формулу Штайнмаєра»

Росія намагається схилити політичну підгрупу Тристоронньої контактної групи до того, щоб саме вона затвердила так звану «формулу Штайнмаєра».

Про це у своєму Facebook написала представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи, координатор виборчих та парламентських програм громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська.

Після цього, за її словами, Тристороння група мала б «парафувати» цю формулу.

«Звісно, українська сторона не може на це піти», – наголосила Айвазовська і нагадала, що лідери «нормандської четвірки» дали доручення чотирьом міністрам закордонних справ розробити «дорожню карту» виконання мінських домовленостей до кінця листопада, і частиною її будуть і безпекові позиції, і політичний блок.

«У мене особисто складається враження, що росіяни тактично намагаються звільнити міністра Лаврова (голову МЗС Росії Сергія Лаврова – ред.) від надзавдання узгодити документ в «нормандському форматі» на їхніх умовах», – заявила вона.

Крім того, як повідомила Айвазовська, після завершення зустрічі в білоруському Мінську Тристоронньої контактної групи і її робочих підгруп, в очі впала «бравада та злорадність» представників Росії і підтримуваних нею збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними, з приводу перемоги на президентських виборах у США Дональда Трампа, якого через низку його передвиборчих висловлювань вважають проросійським.

Нагадаємо: раніше міністр закордонних справ Німеччини та нинішній голова ОБСЄ Франк-Вальтер Штайнмаєр пропонував свою формулу, за якою закон про так званий «особливий статус» окупованих територій Донбасу мав би почати тимчасово діяти вже в день таких місцевих виборів там, а після звіту ОБСЄ про ці вибори вже й постійно.

Український же закон передбачає, що основна його частина почне діяти тільки з дня набуття повноважень органів місцевого самоврядування, обраних на таких виборах, що мають відбутися за низки умов. Київ також наполягає на тому, що політичні питання неможливо виконувати до виконання питань безпеки.