Рада не здолала вето на приватизацію гуртожитків

Народні депутати не змогли подолати вето Президента на закон про приватизацію гуртожитків, що уточнює окремі положення передачі гуртожитків у власність територіальних громад.

За пропозицію подолати вето глави держави проголосували лише 188 народних обранців, а за направлення на доопрацювання - 266, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Закон був ухвалений 20 квітня цього року й регулює правові, майнові, економічні та інші питання щодо особливостей забезпечення реалізації конституційного права на житло громадян, які за відсутності власного житла тривалий час на законних підставах мешкають у гуртожитках. Нормативно-правовий акт передбачає, що громадяни та члени їх сімей, на які поширюється дія цього закону, мають право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитках, що перебувають у власності територіальних громад і можуть бути приватизовані за рішенням місцевої ради.

Президент не підписав ухвалений парламентом закон і направив до Верховної Ради свої пропозиції. Так, він зауважив, що даний закон містить норми, які можуть призвести до порушення конституційних прав громадян.

Глава держави наголосив, що ухваленим нормативно-правовим актом до категорії громадян, на яких не поширюється дія закону, віднесено громадян, які мешкають у гуртожитку, але не перебували в трудових відносинах з підприємством чи організацією, які надали їм право проживати в гуртожитку, або мешкають у гуртожитку без офіційної реєстрації місця проживання. 

На думку Президента, у такий спосіб встановлюються обмеження щодо реалізації права на приватизацію жилих приміщень у гуртожитку залежно від наявності трудових відносин з підприємством, що не відповідає конституційному принципу рівності громадян.

Крім того, він додав, що законом передбачається, що житлова площа гуртожитку надається одиноким громадянам і сім'ям, які мають право проживати в гуртожитках, за рішенням адміністрації підприємства, установи чи організації або органу місцевого самоврядування, яким належить гуртожиток, проте в чинній редакції Житлового кодексу, ані в законодавчих актах не визначено категорію осіб, які мають право проживати в гуртожитку.

Також Президент підкреслив: згідно закону, дія нормативно-правового акту не поширюється на гуртожитки, побудовані або придбані за радянських часів, однак часовий період «за радянських часів» у законі не визначено, що, за словами глави держави, «дозволяє довільно трактувати наведену вимогу».

Президент також наголосив, що в законі містяться й інші норми, які суперечать чинному законодавству та Конституції України й запропонував парламентаріям відхилити його. 

У свою чергу, Голова Верховної Ради Андрій Парубій зазначив, що направлення закону на доопрацювання в профільний комітет дозволить в найкоротший термін винести доопрацьований проект нормативно-правового акту до сесійної зали з метою врегулювання питання приватизації гуртожитків.