Порошенко: Сьогодні вчергове повторився фарс у російському судилищі над громадянами України

Президент України Петро Порошенко назвав фарсом рішення Верховного суду Росії щодо громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

"Сьогодні вчергове повторився фарс у російському судилищі над громадянами України Миколою Карпюком та Станіславом Клихом. І це попри цілковиту абсурдність висунутих проти них обвинувачень та незважаючи на тяжкий стан здоров’я Станіслава, який потребує невідкладної медичної допомоги, написав він.

За словами Порошенка, абсурдність ситуації підкреслює і нещодавня відмова Москви передати Україні наших Олега Сенцова та Олександра Кольченка, нібито, через їхні російські паспорти. І це після того, як Омбудсмен РФ визнала, що і Кольченко, і Сенцов є громадянами України.

У зв’язку з цим Президент доручив Міністерству закордонних справ та іншим профільним відомствам активізувати зусилля для найскорішого звільнення усіх громадян України і захисту їхніх прав, в тому числі з допомогою посилення міжнародного тиску на Росію.

Сьогодні у Верховному суді Росії після розгляду апеляції у справі українських політв'язнів Миколи Карпюка та Станіслава Клиха в ній було відмовлено.

Як повідомлялося, лідер Української національної асамблеї (УНА) Микола Карпюк був затриманий в Росії в березні 2014 року. Українського журналіста Станіслава Клиха затримали у вересні 2014 року на території РФ.

У травні 2016 року Верховний суд Чечні виніс їм вирок – обох визнали винними в участі у бойових діях на боці Республіки Ічкерія в 1990-х і засудили до 22,5 і 20 років колонії відповідно. Обидва заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а їх зізнання були отримані російським слідством під тортурами.

У лютому 2016 року російська правозахисна організація "Меморіал" визнала Карпюка і Клиха політв'язнями.