Закарпатський «сепаратизм» і гроші з Києва: за лаштунками скандалу

Аналітика

На Закарпатті знову шукають «зраду», цього разу хвилю здійняло висловлювання голови облради

Журналісти підловили голову облради Михайла Рівіса в інтерв'ю на неоднозначному висловлюванні про Закарпаття у складі України - й роздувся черговий, уже третій за рік, "сепаратистський" скандал. Голова облради сьогодні, 13 жовтня, розпочав сесію облради із запевнення усіх присутніх про те, що у краї не хочуть від'єднання від України, і що тут нема сепаратистів. Ці ж тези за півдня прозвучали з вуст ключових чиновників вищого обласного рівня. Тим не менше, країна ще раз "з'їла" гірку пігулку із присмаком закарпатського сепаратизму. Чому ж розгораються подібні скандали на Закарпатті з завидною регулярністю?

РІВІС - ГРОЙСМАНУ: ЗА ЛЬВОВОМ Є ЩЕ ОДНА ОБЛАСТЬ

А почалося цього разу все з того, що в розгорнутому інтерв'ю місцевому телеканалу Михайло Рівіс сказав сакраментальну фразу: "Я розумію це так: якщо уряд хоче бачити Закарпаття в складі України, то вони повинні не забувати, що наш край існує..."

Це висловлювання Рівіса було пов'язане з обуренням голови облради щодо фінансування розвитку транспортної інфраструктури Закарпаття. Зокрема, Михайло Рівіс зазначив, що Львівській області уряд у наступному році виділяє на розвиток дорожньої інфраструктури 2,2 млрд грн, тоді як Закарпатська отримала в поточному році на це ж тільки 70 млн грн.

"На даний рік обіцяли виділити 300 млн грн. Наскільки я поінформований службою автомобільних доріг у Закарпатській області, на сьогодні профінансовано лише 70 млн грн... Очікуємо, що ще до кінця року будуть виділені 68 млн грн для відновлення дороги Мукачево-Рахів", - сказав чиновник.

За словами голови Закарпатської облради, у нього складається враження, що "чиновники в Києві народилися в Майамі", тоді як прем'єр Володимир Гройсман "або забув, або не проінформований, що після Львівської області йде ще один регіон".

МОСКАЛЬ: СЕПАРАТИЗМУ ТУТ НЕМА, АЛЕ Й ГРОШЕЙ ТЕЖ

Після того, як у ЗМІ пішла хвиля повідомлень із закидами щодо закарпатського сепаратизму, першим на це відреагував Геннадій Москаль.

На своєму сайті голова Закарпатської ОДА зазначив, що "Закарпаття було, є і буде складовою частиною України".

"На Закарпатті немає сепаратизму чи антиукраїнських настроїв, - заявив Геннадій Москаль, коментуючи слова голови облради Михайла Рівіса місцевому телеканалу, які викликали неоднозначну реакцію і звинувачення в сепаратизмі. - Область була, є і буде складовою частиною України. Разом із тим Закарпаття залишається дотаційним на 76 відсотків (деякі райони - більш ніж на 98 відсотків) і залежним від вливань із Державного бюджету України. Зараз область перебуває в дуже скрутному фінансовому становищі, через перекоси з дотаціями та субвенціями виникла заборгованість у медичній, освітній та інших галузях. Щоб вирішити питання з виділенням необхідних коштів, я змушений залишитися в Києві й пропустити чергову сесію обласної ради.

Москаль також зазначив, що слова голови облради мають не політичне, а економічне підґрунтя. На його думку, це була спроба звернути увагу на реальний фінансовий стан області, який дійсно бажає бути набагато кращим.

РІВІС: МЕНЕ ПЕРЕБРЕХАЛИ ЖУРНАЛІСТИ

Сьогодні, 13 жовтня, сесію Закарпатської облради Михайло Рівіс почав із коментаря щодо чергового політичного скандалу. Він, зокрема, зазначив, що із його 40-хвилинного інтерв'ю це висловлювання "витягли", і що він, таким чином, став жертвою журналістів.

"Прошу врахувати мою позицію - я бачу розвиток Закарпаття тільки в складі суверенної України, я бажаю розвитку своєму краю, миру і процвітання. І саме тому я буду на всіх рівнях порушувати питання розвитку Закарпаття, а також вважаю недопустимим те, що фінансування області в кілька десятків разів менше порівняно з фінансуванням інших областей держави. Тому я й надалі буду порушувати ці питання, бо вони вже неодноразово ставилися й обласною радою, всім депкорпусом, і я буду домагатися всіма законними методами, щоб Закарпаття було рівним при формульному розрахунку фінансування всіх програм з Державного бюджету", - сказав Михайло Рівіс.

ЦЕ БРАК ПОЛІТИЧНОГО ДОСВІДУ

Лідер опозиційної фракції "Єдиний центр" у Закарпатській облраді теж відреагував на заяву Рівіса. Він, зокрема, звинуватив його у бракові політичного досвіду, але разом із тим опозиційні депутати солідарні з головою облради щодо проблем фінансування області.

"Останні слова керівництва області, які спричинили значний резонанс, не мають під собою жодного змістовного підгрунтя, є необдуманими і зумовлені браком політичного досвіду та необхідних навиків у голови обласної ради, - сказав Золтан Ленд'єл. - Разом з тим, змушені констатувати факт хронічного недофінансування нашої області протягом останніх двох років, особливо в частині капітальних видатків. Ми впевнені, що така ситуація є неправильною, враховуючи стратегічне значення Закарпаття, як транзитного регіону та, разом з тим, важливість нашого краю, як рекреаційної території для всієї України", - зазначив він.

А КОЛИ ПРИЙДЕ СПРАВЖНІЙ ВОВК?

Нагадаємо, минулого разу "сепаратистський" скандал на Закарпатті виник через те, що на сесії облради від 5 квітня закарпатські депутати проголосували звернення до уряду та Президента щодо внесення змін до Конституції України з метою надання широких адміністративних і фінансових повноважень органам місцевого самоврядування. Обгрунтовуючи своє звернення, депутати посилалися на результати референдуму 1 грудня 1991 року, на якому 78,6% виборців Закарпатської області віддали свої голоси "за" проголошення Закарпатської області України "спеціальною самоврядною територією, як суб'єкта в складі незалежної України".

Ще раніше сепаратистська тема стосовно Закарпаття піднімалася у березні через зібрання угорців і їхнє нагадування про самоврядний угорський округ на території Закарпаття.

Примітно, що попередні "сепаратистські" скандали не мали особливих наслідків - окрім висловлювань політиків і чиновників щодо "автономного" Закарпаття. Вочевидь, не матиме наслідків і цей, - навколо необережної фрази Михайла Рівіса. Поговорять - та й забудуть.

Хоча складається враження, що всі ці ігри в "сепаратистські" скандали колись таки вистрелять… Як у відомій народній байці про хлопчика та вовків. Так от, коли прийде справжній вовк, його можуть просто не помітити.

Тетяна Когутич, Ужгород.