Союз журналістів Росії просить ФСБ надати роз’яснення щодо арешту Сущенка

Голова Союзу журналістів Росії Всеволод Богданов звернувся до директора ФСБ Олександра Бортнікова з проханням надати детальні роз’яснення щодо арешту в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

Про це секретар СЖР Надія Ажгіхіна повідомила у листі на ім'я першого секретаря Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка, інформує прес-служба НСЖУ.

"Повідомляю, що відразу після Вашого звернення від імені НСЖУ, а також звернень представників ОБСЄ, МФЖ та інших міжнародних організацій у зв’язку з арештом кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка СЖР провів екстрену робочу нараду, на якій було прийнято рішення звернутися до керівництва ФСБ за роз’ясненнями", - йдеться у листі.

Як наголосила секретар СЖР, в організації «надзвичайно стурбовані тим, що трапилося», і продовжують стежити за ситуацією.

У свою чергу Томіленко підтвердив, що відразу після того, як стало відомо про затримання українського журналіста у Москві, НСЖУ звернулася з проханням проявити солідарність і до СЖР, і до Міжнародної та Європейської федерацій журналістів, і до представника ОБСЄ з питань свободи слова.

"Абсурдність звинувачення Романа Сущенка у шпигунстві абсолютно очевидна. Але важливо, щоб про цю очевидність йшлося не лише у вітчизняних заявах, а й у зверненнях різноманітних міжнародних структур", - наголосив перший секретар НСЖУ.

Як повідомлялося, власного кореспондента Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" у Франції Романа Сущенка неправомірно затримали 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. Його утримують у СІЗО "Лефортово".

У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України.

У ГУР МОУ спростували цю заяву, зазначивши, що вона абсолютно не відповідає дійсності.

Московський суд заарештував журналіста до 30 листопада, а 7 жовтня йому було висунуто обвинувачення у шпигунстві.

Українського консула обіцяють пустити до журналіста 14 жовтня.

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.