Порошенко вимагає прискорити розслідування справ, пов'язаних із Курченком

Президент України Петро Порошенко вважає, що правоохоронні органи мають прискорити розслідування кримінальних проваджень, порушених проти "бізнесмена в бігах" Сергія Курченка, причетного до скоєння низки корисливих злочинів в Україні. Щоб об'єкти, якими він раніше заволодів, не були заново вкрадені у держави.

Таку позицію оприлюднив глава держави в Одесі, коментуючи на прохання журналістів масові пікетування одеситами, в тому числі місцевими нафтопереробниками, Господарського та Апеляційного судів, через які спритні ділки з оточення Януковича намагаються знову прибрати до рук активи ПАТ "Одеський нафтопереробний завод".

"Відповідно до отримуваної мною з правоохоронних органів інформації, пан Сергій Курченко є злочинцем. Він перебуває у міжнародному розшуку. Проти нього порушені кримінальні провадження. По тих об'єктах і злочинах, які він скоїв в Україні, будемо робити все можливе, щоб розслідування кримінальних справ було прискорено. І ті об'єкти, які він раніше захопив, не були вкрадені заново у держави", - зазначив Порошенко.

Як повідомлялося, прокуратура Одеської області розпочала 4 жовтня кримінальне провадження за матеріалами, зібраними облуправлінням СБУ, стосовно визнання банкрутства НПЗ. Розслідування здійснюється за ознаками скоєння злочину, передбаченого ч. 2 ст. 375 (постановлення суддею завідомо неправосудного рішення) Кримінального кодексу України.

"Досудовому слідству належить дати правову оцінку законності дій суддів Господарського суду в Одеській області при постановленні рішення від 3 жовтня за заявою ПАТ "ЕК "Одесаобленерго" у справі про банкрутство ПАТ "Одеський нафтопереробний завод", - зазначила речниця прокуратури Інна Верба.

Крім того, додала Верба, "співробітники прокуратури грунтовно перевіряють, чи достатньою була документальна база, на підставі якої судді ухвалили рішення про наявність непогашеного 14-мільярдного боргу Одеського НПЗ перед компаніями Empson Limited і Phonrun operation limited, зареєстрованими на Кіпрі".

Нагадаємо, 18 серпня колегія Господарського суду Одеської області ухвалила рішення задовольнити позовні заяви до ПАТ "Одеський НПЗ" з боку низки компаній-кредиторів. Зокрема, суд під головуванням Геннадія Зеленова задовольнив клопотання юридичних осіб, що звернулися з фінансовими претензіями, і ухвалив рішення внести до реєстру кредиторів ПАТ "Одеський НПЗ" російський ВТБ банк, кіпрські компанії Empson Limited і Phonrun operation limited та інші, що заявили про непогашений більш як 14-мільярдний борг підприємства.

У свою чергу, присутній на засіданні суду народний депутат України Євген Дейдей висловив думку, що завдяки цьому рішенню суду бізнесмен Курченко і його російські подільники дістали змогу прибрати до рук активи одного з найприбутковіших підприємств України. Оскільки кредиторська заборгованість НПЗ перед підконтрольними їм компаніями сягає близько 95% від загальної суми.