Україна має своє місце у європейській історії як суверенна держава - Гаук

Після завершення "холодної війни" Україна нагадала світові про те, що їй належить своє місце у європейській історії як суверенній нації і державі, територіальну цілісність якої слід поважати.

Про це на заходах з ушанування пам'яті жертв Бабиного Яру заявив президент Німеччини Йоахім Гаук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З моменту завершення "холодної війни" українці нагадали нам про те, що вони мають своє місце у європейській історії. Вони нагадали нам про те, що Україні і сьогодні, і в майбутньому належить місце у сім'ї народів як суверенній нації і державі, територіальну цілісність якої слід поважати", - сказав Гаук.

За його словами, у Німеччині побачили українців борцями за свободу, демократію і державність, а отже - як частину "європейської спільноти цінностей". "Ми багато дізналися про Україну як націю і при цьому дещо про нашу власну роль і відповідальність", - зауважив Гаук.

Він зазначив, що, можливо, Голодомор з його численними жертвами сильніше закарбувався у колективній пам'яті української нації, ніж злочини Бабиного Яру.

"Але я як президент Німеччини стою тут усе ще в розпачі і скорботі з огляду на огидні злочини інших німців у інший час. Проте погляд на минуле поліпшує мій погляд на сучасне. І коли я схиляю голову перед усіма жертвами тих часів, я стою пліч-о-пліч з усіма людьми, які сьогодні називають безправ'я своїм іменем, допомагають переслідуваним і невтомно заступаються за права тих, кому відмовляють у правах людини", - резюмував президент Німеччини.