Проект Укрінформу - Чи легко бути патріотом. Фільм «Свобода Надії Савченко»

Про що Савченко півгодини говорила з мером Одеси Трухановим, так і залишилося таємницею

2 місяці виповнилося від того моменту, як Надія Савченко після фактично 2 років у російському полоні повернулася в Україну. Потрапивши в полон капітаном Збройних сил, додому повернулася народним депутатом, героєм України та делегатом Парламентської асамблеї Ради Європи. Але переможне повернення з полону обернулося розчаруванням та критикою з боку багатьох, ще вчора затятих прихильників Савченко. Не всім сподобалися її висловлювання про переговори з Донбасом і про те, що треба "просити вибачення у донбаських матерів". Надія - знову на хвилі скандалу.

КВІТИ ТА КАМІННЯ ДЛЯ "ТРОЯНСЬКОГО КОНЯ ФСБ"

Від самого початку Надія поводилася "нестандартно". Не створила "Фонд Савченко" для акумулювання грошей на різні потреби, не виїхала з України в Європу в пошуках парламентсько-представницького спокою. За її словами, вона намагається зупинити війну і витягнути з полону українців.

Поведінка Савченко та її висловлювання про те, що необхідно вести переговори з керівництвом т. зв. "ДНР" та "ЛНР" для визволення з полону українських військових, а також про те, що необхідно просити вибачення у матерів, чиї діти загинули на Донбасі на обидві сторони конфлікту, викликали емоційну реакцію не тільки у політиків, а й у звичайних громадян.

Останнім часом Савченко називали "запрограмованою Кремлем", "Троянським конем ФСБ" і просто зрадником. З'явилася петиція за позбавлення її звання Героя України.

Коментуючи останнє, Надія заявила, що вона воювала "не за зірки" і зараз працює не для цього:

"Я говорила, спочатку квіти, потім буде каміння. Нічого дивного. Я не за зірки боролася. Мені ці зірки абсолютно ні до чого. Якщо народ вирішить і скаже зняти - я зніму. Повірте - це не найважливіше, що мене цікавить. Насправді це мене взагалі не цікавить. У кожного своя думка, кожен має право на свою думку".

ОДЕСА, МАЙДАН, ЯЙЦЯ І ЗАПАЛЬНИЧКА ДЛЯ МЕРА.

24 липня Надія приїхала до Одеси на запрошення групи людей, які називають себе "антитрухановским майданом". Йдеться про ініціативу одеситів, які вже кілька місяців проводять акцію протесту перед входом у будівлю одеської мерії, виступають за відставку чинного градоначальника Геннадія Труханова.

Весь день Савченко був розписаний по хвилинах. О 10 ранку - прес-брифінг, на якому місцеві журналісти ставили питання типу: "Як вам Одеса?", "Дозволити гральний бізнес в Україні?", "Дозволити вільне носіння зброї?", "Що робити з підвищенням тарифів?" тощо.

Потім - виступ зі сцени антимерського "майдану". Перед виступом до Надії прорвався молодий чоловік, вигукуючи їй в обличчя: "Перед матерями будемо вибачатися? "ДНР", "ЛНР"?" Далі - нецензурна лайка. Прихильники Савченко відтіснили нападника і здали його поліції.

Під час виступу в бік Савченко полетіли 2 яйця. В неї не влучили, впали поруч.

Також на сцену до Савченко забралися громадяни, які намагалися віддати їй якісь свої особисті документи та заяви, просячи про допомогу. Хтось скаржився, що за час реставрації Потьомкінських сходів в Одесі "вкрали історичний граніт".

Насилу вирвавшись з натовпу навколо сцени, Савченко попрямувала в одеську мерію. Всередину зайшла сама, після двері закрили.

Про що півгодини говорила Савченко з (як з'ясувалося наступного дня) мером Трухановим - незважаючи на чутки, мер не "втік від Наді", - залишилося таємницею.

Але наступного дня голова Одеси на апаратній нараді похвалився запальничкою, яку йому подарувала Савченко. На запальничці був напис: "Детруханізація".

«Креатив! Це ж, розумієте, грошей коштує. Скільки грошей витрачено на проплачені мітинги і ось цю движуху», - поскаржився мер.

Після того, як Савченко вийшла з мерії, її ледь не розірвали на частини "жадаючі уваги", громадяни, які намагалися розповісти Надії про свої проблеми. Прихильникам Савченко довелося створювати у натовпі "коридор безпеки",  яким Надію поспішно вивели, посадили на підігнаний до мерії джип.

Машина зірвалася з місця, але зупинилася через 20 метрів, і до неї знову кинулися люди та журналісти. Савченко вилізла з заднього сидіння на вулицю і прокричала слова подяки. Через кілька секунд вона вже їхала на ефір в одній з одеських телекомпаній. Там в основному, обговорювалися одеські теми і лунала гостра критика на адресу керівництва міста.

Після ефіру Надію повезли на зустріч з активістами патріотичних організацій. Всього Савченко пробула в Одесі один день.

Відео: YouTube.

Укрінформ представляє третю серію документального циклу "Чи легко бути патріотом", в основу якого лягли зйомки та інтерв'ю з Савченко під час її візиту в Одесу, де вона зробила перші публічні висловлювання щодо подій, які розгортаються навколо неї після її недавніх скандальних слів про "прощення".

Фільм зроблений в режимі "Live/No comments". Про те, Who is miss Savchenko зараз - у фільмі Укрінформу.

Дмитро Флорін, Костянтин Колесніков. Одеса.