Комітет виборців констатує аномально низьку явку на деяких округах

Комітет виборців України відзначає аномально низьку явку виборців на деяких округах, зокрема, на Херсонщині.

Про це розповів у неділю на брифінгу в Укрінформі після завершення голосування на проміжних виборах до Верховної Ради у 7 округах директор КВУ Олексій Кошель, передає кореспондент агентства.

"Ми спостерігали аномально низьку явку по низці округів. Зокрема, була аномально низькою явка на Херсонщині. Станом на ранок вона відрізнялася в кілька разів, ніж явка в інших округах",- підкреслив Кошель.

За його словами, причиною такої низької явки є, насамперед, "технологія мінування виборчих дільниць".

"16 дільниць "заміновано" - достатньо для того, щоб паралізувати їх роботу, щоб громадяни не мали стимулу, або мали антистимул для того, щоб піти на виборчі дільниці", - сказав директор КВУ.

Він підкреслив, що Комітет виборців розглядає цю технологію "виключно як технологію часткового зриву голосування".

"Ймовірно, ця технологія спрямована на одну електоральну групу - людей літнього віку, які ходять голосувати вранці", - зауважив Кошель.

Втім у другій половині дня, за його словами, явка виборців зросла, і це добре.

"Ми чекаємо остаточних даних ЦВК, бо у другій половині дня явка зросла - 24,5%. Це явка в межах норми, бо традиційно на проміжних виборах явка відрізняється від загальнонаціональних виборів. Вона завжди була в межах 20-25%", - додав директор КВУ.

Як повідомляв Укрінформ, довибори проходили в семи одномандатних округах: №№ 23 (Волинська обл.), 27 (Дніпропетровська обл.), 85 (Івано-Франківська обл.), 114 (Луганська обл.), 151 (Полтавська обл.), 183 (Херсонська обл.), 206 (Чернігівська обл.).

Голосування проходило на 1142 дільницях у 7 областях. До Верховної Ради балотувався 371 кандидат. 85 із них висунуто політичними партіями, а 286 – шляхом самовисування.