Гройсман запустив роботу над угодою про ЗВТ з Канадою

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив розпочати роботу над підготовкою до негайного впровадження угоди про вільну торгівлю з Канадою після її ратифікації Верховною Радою.

Про це він заявив у ході засідання Кабінету міністрів у середу, повідомляє Урядовий портал.

"Хочу закликати сьогодні усіх міністрів, щоби ми негайно розпочали роботу щодо підготовки впровадження в дію угоди про зону вільної торгівлі з Канадою", - заявив Гройсман.

Прем'єр-міністр доручив першому віце-прем'єр-міністру - міністру економічного розвитку і торгівлі України Степану Кубіву скоординувати роботу міністерств і відомств у цьому питанні.

Він нагадав, що на початку цього тижня під час візиту прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо до України було підписано угоду про зону вільної торгівлі України з Канадою, що дає можливість виходу на ринок, який має обсяг 500 млрд доларів.

"500 млрд доларів ринок може бути використаний українським бізнесом, виробниками, завдячуючи тому, що ця угода була підписана", - зазначив Гройсман.

Голова уряду зауважив, що угода має бути ратифікована Верховною Радою України.

Це перша угода про зону вільної торгівлі, укладена Україною після угоди з Європейським Союзом, зазначив він.

Гройсман також підкреслив необхідність налагодження діалогу з канадським бізнесом щодо залучення інвестицій в Україну. Так, 20-21 червня в Торонто відбувся канадсько-український бізнес-форум, де були налагоджені контакти між бізнесом, нагадав він.

Голова уряду зазначив, що мав предметну розмову із Прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо щодо можливих сфер взаємодії. За його словами, Україна і Канада мають багато напрямів, які можуть бути розвинені, серед них - літакобудівництво, залізничне господарство, аграрна галузь, ІТ-сектор, фармацевтичний ринок.

У цьому контексті Гройсман наголосив, що Державна фіскальна служба України, митна служба та інші контролюючі структури мають негайно перейти до ревізії усіх процедур для того, щоб забезпечити комфортне здійснення імпорту і експорту в умовах збільшення товарообігу між країнами.

Прем'єр-міністр також підкреслив важливість забезпечення роботи торговельних представництв за кордоном. "Ми маємо там продавати українську продукцію, і валюту направляти на розвиток національної економіки", - зазначив він.

Він подякував першому віце-прем'єр-міністру - міністру економічного розвитку і торгівлі Степану Кубіву, команді Міністерства економічного розвитку і торгівлі, попередньому уряду та іншим працівникам за роботу над підготовкою до підписання Угоди про вільну торгівлю із Канадою.