Луценко: Прокурор має спочатку показати декларацію, а потім наступати на інших

Генеральний прокурор України Юрій Луценко упевнений, що лише прозорість може повернути довіру народу до власної держави. Він вважає, що прокурор "має спочатку показати свою декларацію, а потім наступати на інших".

Про це Луценко заявив у вівторок, 12 липня, під час презентації у ГПУ Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та системи електронного декларування, повідомляє прес-служба відомства.

"Лише прозорість може повернути довіру народу до власної держави. Вже у жовтні, коли будуть подані декларації, можна буде побачити перші результати. Я хочу, щоб уже цього року ми мали декілька показових, успішних історій, перших справ, які засвідчать рівність усіх перед законом", - сказав генпрокурор.  

Він зазначив, що, безперечно, прокурори будуть змушені, як і всі держслужбовці, заповнювати електронні декларації.

"Безумовно прокурор має спочатку показати свою декларацію, а потім наступати на інших", - заявив Луценко.

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак підкреслила, що не треба боятись системи електронного декларування. Це той превентивний інститут, який буде запроваджений з метою виховання засад доброчесності високопосадовців і всіх осіб, які працюють на держслужбі або займають відповідальну або особливо відповідальну посаду.

Заступниця директора програми розвитку ООН в Україні Блерта Чела зазначила, що система декларування активів має значний потенціал і є дуже потужною у боротьбі і попередженні корупції. Усім громадянам, платникам податків буде надана можливість ознайомитися, що належить державним службовцям.

"Попередження і боротьба з корупцією - це відповідальність усіх і кожного, як державних органів, засобів масової інформації, так і кожного громадянина", - наголосила Чела. - Мене дуже надихає і радує відданість справі, яку демонструє і підтверджує генеральний прокурор України".

Керівник проекту програми розвитку ООН в Україні "Прозорість і доброчесність публічного сектору" Іван Пресняков провів презентацію переваг електронної системи декларування майна осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування.