У Берліні схвалюють посилення НАТО на сході

Завданням майбутнього саміту НАТО, а також посилення присутності альянсу в східних країнах-членах повинен бути чіткий сигнал, щоб Росія навіть гадки не мала щодо нападу на них.

Про це заступник голови комітету Бундестагу з оборони, голова німецької делегації у Парламентській асамблеї НАТО Карл Ламерс заявив в інтерв'ю тижневику "Das Parlament", який вийде 11 липня. Текст інтерв'ю є у розпорядженні кореспондента Укрінформу в ФРН.

"Треба утримати Путіна від того, щоб він навіть на секунду міг задуматися про військовий напад на східних союзників. НАТО діє превентивно", - прокоментував Ламерс плани розміщення з 2017 року додатково 4 батальйоныв, 4 тисяч солдатів в країнах Балтії та Польщі.

Він не бачить порушення угод між Москвою і Брюсселем у планах дуже незначного посилення військ альянсу. "НАТО дотримується договорів. Це Росія порушила договір, анексувавши Крим", - нагадав політик.

НАТО хоче показати Росії, як і будь-якій іншій державі, що здатне й готове до оборони у разі нападу на одного з її членів. Але водночас, треба продемонструвати готовність до діалогу, що в інтересах обох сторін, додав Ламерт. Він запевнив, що альянс не хоче нової гонки озброєнь, він лише реагує на порушення міжнародного права з боку Росії: анексію Криму в 2014 році і триваючі військові дії на сході України. "Якщо Путін завтра змінить свою політику, буде готовий до діалогу, то складеться зовсім інша ситуація", - говорить член бундестагу.

Німецький депутат також наголосив, що позиція Берліна зрозуміла: "мінські домовленості мають бути дотримані і реалізовані; тільки тоді санкції можуть бути зняті". Повернення Росії до групи G8 політик також вважає можливим лише тоді, коли та повернеться до дотримання законів та міжнародного права.