Порошенко сказав, чому Україна не застосовує на Донбасі авіацію

Українські Збройні сили не застосовують авіацію на Донбасі через Мінські домовленості.

Так сказав Президент України Петро Порошенко на військовому аеродромі в Чугуєві, вітаючи випускників льотного факультету Харківського університету Повітряних сил ім. Кожедуба із закінченням навчання, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Дотримуючись взятих на себе зобов'язань в рамках Мінських домовленостей, наші Збройні Сили не застосовують бойової авіації на Донбасі", - сказав Порошенко.

За його словами, водночас авіатори несуть бойове чергування в рамках пртиповітряної оборони, перевозять поранених і військове майно.

Щодо авіаційного потенціалу України, то, сказав Порошенко, "тільки вісім країн світу володіють повною технологією створення літальних апаратів і мають повну власну систему підготовки льотного складу. І Україна є однією з таких країн".

Підкресливши, що 2016 рік оголошено в Україні Роком авіації, Порошенко заявив, що на відновлення авіатехніки виділено 2,5 млрд грн.

«На виділені кошти буде проведено ремонт і відновлення 50 літальних апаратів - 35 літаків, останні – гелікоптери», - пояснив Порошенко.

За його словами, українська військова авіація має стати тією силою, яка стримуватиме агресію Росії і будь-якого іншого агресора.