Закон про люстрацію суддів КСУ заблокував комітет Ради - Соболєв

Фракція «Самопоміч» наполягає на ухваленні законопроекту, який поширить люстрацію на суддів Конституційного суду, кандидатів у народні депутати та у президенти. У фракції стверджують, що профільний комітет затягує розгляд цього проекту закону.

Про це в понеділок під час засідання Погоджувальної ради заявив народний депутат від фракції «Самопоміч» Єгор Соболєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В українському парламенті лежить законопроект, який розповсюджує процедуру люстрації і на суддів Конституційного суду, і на кандидатів в народні депутати, і на кандидатів у президенти. Методом звичайного саботажу комітет, який очолює Руслан Князевич, більше року не розглядав цей законопроект і далі не розглядає доопрацьований варіант», - сказав Соболєв.

Нардеп звернувся до Голови Верховної Ради Андрія Парубія з проханням якнайшвидше винести згаданий законопроект на голосування у парламенті.

«Подальший саботаж в подальшому загрожує офіційним поверненням людей Януковича до влади», - сказав Соболєв.

Реагуючи на заяву Соболєва, що комітет ВР вже 15 місяців не розглядає вищезазначений законопроект про люстрацію для суддів КСУ, кандидатів у нардепи та у президенти, голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич заявив: «24 травня ми отримали висновок науково-експертного управління і домовились, у тому числі, з першим заступником голови комітету розглянути його в комітеті на наступному засіданні у середу».

Водночас Князевич заявив, що «хабаром» суддям Конституційного суду було вилучення суддів КСУ з переліку осіб, на яких поширювалася люстрація.

«З приводу хабарів суддів Конституційного суду. Я не хочу коментувати те, що ви сказали з приводу голосування парламенту, але справжнім хабаром суддям КСУ було те, що під час прийняття закону про люстрацію в останній момент ви вилучили суддів КСУ з переліку осіб, на які поширювалася люстрація. Так само як і Уповноваженого з прав людини», - сказав Князевич, звертаючись до Єгора Соболєва.

У відповідь Соболєв заявив, що Князевич раніше просив «виключити з люстрації Сергія Льовочкіна і Миколу Азарова».

Минулого тижня народний депутат Єгор Соболєв та Леонід Ємець повідомляли, що Конституційний суд може винести рішення про невідповідність Конституції закону про очищення влади.