США обурила спроба Росії "осліпити" ОБСЄ на Донбасі

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні піддається навмисній спробі "осліпити" її шляхом блокування або знищення спостережних засобів місії на Донбасі з боку РФ і бойовиків. І це вже стало невід'ємною частиною стратегії обману Російської Федерації щодо подій в Україні.

Про це заявив під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер представник США при організації Даніель Байєр, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Протягом лише одного тижня об'єднані російсько-сепаратистські сили збили два безпілотних літальних апарати дальнього радіусу дії СММ ОБСЄ біля Горлівки та пригрозили збивати решту БПЛА, які намагатимуться шукати уламки цих знищених апаратів", - підкреслив посол.

Він зауважив, що російсько-сепаратистські сили також вивели з ладу спостережні камери ОБСЄ поблизу Донецька, "які мають вирішальне значення для моніторингу таких гарячок точок, як місцевість між Авдіївкою та Ясинуватою". Причому представникам ОБСЄ було відмовлено в доступі, щоб відремонтувати ці камери.

"Такі зусилля щодо засліплення СММ спрямовані на те, щоб приховати від міжнародної спільноти нарощування об'єднаних російсько-сепаратистських сил у східній частині України, наявність у їхньому арсеналі сучасного озброєння, а також військовослужбовців та військової техніки, які регулярно перетинають кордон в напрямку з Росії в Україну", - підкреслив Байєр.

Ці навмисні зусилля "є частиною стратегії обману з боку Російської Федерації, щоб прикрити свою постійну агресію проти України", заявив посол.

"Ми бачимо цю стратегію обману під час кожного засідання Постійної ради ОБСЄ, коли Росія заперечує, що бере участь у конфлікті – попри величезну кількість доказів про зворотне – і прагне відволікти нас, звинувачуючи Україну в невиконанні Мінської угоди", - наголосив представник США при ОБСЄ.