Клімкін: Говорити про пом'якшення санкцій контрпродуктивно

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін застеріг західних партнерів від розмов про можливе пом'якшення або скасування санкцій, назвавши такі сигнали контрпродуктивними.

Про це він заявив у середу після переговорів у Берліні з німецьким колегою Франком-Вальтером Штайнмаєром, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Хочу попередити: будь-які сигнали щодо дострокового послаблення санкцій є контрпродуктивними, оскільки у нас є логіка політичної солідарності і вона має на увазі, що коли умови Мінська, ключові, фундаментальні моменти будуть виконані, коли домовленості дійсно будуть реалізовані, тоді можна дійсно говорити про послаблення або зняття санкцій з РФ... Логіка, що щось має бути зроблено і частково санкції скасовуються, така логіка є тотально контрпродуктивною", - зазначив Клімкін.

До цього моменту, наголосив він, цей інструмент "має діяти в повному обсязі, оскільки він є важливим важелем тиску, щоб повернути РФ до реального виконання Мінських домовленостей".

За словами українського міністра, "усім, хто починає гратися з цією позицією, - це їх політична і моральна відповідальність, і таким чином вони дають контрпродуктивний сигнал, який впливає на безпеку в Європі".

Клімкін також пояснив, що має на увазі Штайнмаєр, який останніми днями зробив кілька заяв про можливе поетапне зняття санкцій проти РФ. "Те, що Франк постійно має на увазі, і на чому постійно робить акцент, це те, що тільки вирішальний прогрес Мінська може привести до обговорення зняття або пом'якшення санкцій", - зазначив Клімкін.

Сам Штайнмаєр зі свого боку уточнив, що його пропозиція має на увазі можливість поступового поетапного зняття санкцій за наявності "істотних кроків" в імплементації Мінська. При цьому він підтвердив, що "ніхто не ставить під сумнів те, що до виконання Мінських домовленостей санкції залишаються".