Порошенко запевнив, що не піде на поступки щодо виборів на Донбасі

Оновлено

Виведення окупаційних російських військ, відновлення українського контролю над державним кордоном та розгортання озброєної поліцейської місії ОБСЄ. Такими є умови, за яких можливі вибори на тимчасово окупованому Донбасі.

Їх назвав Президент України Петро Порошенко під час виступу в мобільному прикордонному загоні Держприкордонслужби з нагоди Дня прикордонника.

"Мінські домовленості чітко передбачають виведення окупаційних військ з усієї української території, відновлення українського контролю над державним кордоном, запровадження міжнародної озброєної поліцейської місії ОБСЄ, яка для контролю виконання стане на лінії зіткнення, візьме під охорону до виведення в РФ склади відведеної зброї і поставить на всіх пунктах пропуску свої постійно діючі патрулі для того, щоб унеможливити постачання нових підрозділів російських військ, амуніції, озброєння, повернення найманих бойовиків", - додав Президент.

За його словами, лише тоді, за українським законодавством, з міжнародними спостерігачами за участю українських партій, кандидатів, при твердих заходах безпеки, з допуском українських засобів агітації, ЗМІ ми проведемо вибори, які відповідають міжнародним стандартам ОБСЄ. "Ніякого іншого (розвитку ситуації -ред.) не буде, я на цьому наголошую", - підкреслив Порошенко.

Порошенко підкреслив, що саме така позиція України була викладена спочатку у Мирному плані, а потім – у Мінських угодах і саме такий алгоритм дій отримав підтримку світової спільноти. «Саме цю українську позицію підтримують наші українські партнери з Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки і з усієї проукраїнської світової коаліції. Саме цю позицію закладено в рішенні Ради безпеки ООН, саме на підставі позиції не порушення Мінських домовленостей були запроваджені надзвичайно ефективні світові санкції щодо Росії», - сказав Президент.

Глава держави підкреслив, що через не виконання Росією своїх  зобов’язань країни "Великої сімки" вчора ухвалили рішення про продовження дії санкцій.

Порошенко зазначив, що президент країни-агресора, розповідаючи про першочерговість політичного врегулювання ситуації на Донбасі, а вже потім – припинення вогню,  висловив "лише їх розуміння сценарію проведення виборів під дулами путінських спецназівців". Глава Української держави підкреслив, що це зовсім не відповідає укладеним угодам.

«Питання охорони і відновлення українського контролю над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону є ключовим у виконанні Мінських домовленостей», - наголосив  Порошенко.

Він також підкреслив, що російський президент може забезпечити припинення вогню, адже «вогонь відкривають солдати російської армії і їх найманці, які діють по команді 100% російських командирів», відповідні докази про що були надані Головним управлінням розвідки і Службою безпеки України.