У Грозному суддя заявив про погрози у процесі Карпюка і Клиха

У Верховному суді Чечні суддя Вахіт Ісмаїлов заявив про "анонімні погрози", що надходять представникам колегії присяжних засідателів, і вимагає держзахисту для них.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на адвоката Миколи Карпюка Докку Іцлаєва.

"Суддя заявив про погрози, значить, йому надійшла така інформація. Це не могли бути погрози з боку захисту: у нас телефонів присяжних немає, доступу до них (немає - ред.). Значить, це були погрози на користь обвинувачення", - припустив адвокат.

Дебати у справі Карпюка-Клиха, призначені на 4 травня, перенесені на 11 травня, знову перенесено - тепер на 17 травня. Офіційно оголошена причина - хвороба одного з прокурорів.

Раніше другий адвокат Миколи Карпюка Ілля Новіков висловлював припущення, що російська влада затягує процес, оскільки не впевнена в тому, що присяжні винесуть обвинувальний вирок: "Таке відчуття, що він (суддя Вахіт Ісмаїлов - ред.) не впевнений у схваленні присяжних і шукає будь-який спосіб вивести Докку (Іцлаєва - ред.) і Марину (Дубровіну, адвоката Клиха - ред.) із справи. Моя ситуація простіша: я майже не брав участі у засіданнях і не встиг дати йому привід написати подання на мене".

Українців Карпюка і Клиха обвинувачують в участі у воєнних діях проти федеральних сил під час Чеченської війни взимку 1994-1995 року. На думку слідства, їхні дії призвели до загибелі кількох десятків російських військових. Карпюк і Клих всі обвинувачення заперечують. Вони неодноразово заявляли про тортури, яких зазнали під час слідства. Правозахисний рух "Меморіал" визнав українців політв'язнями.