Від Росії вимагають надати «право голосу» ув’язненим

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд прокоментував рішення Конституційного суду Російської Федерації щодо виконання рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у справі колишніх ув'язнених Сергія Анчугова і Володимира Гладкова проти Росії, які були позбавлені права голосу на виборах.

Про це йдеться у поширеній його речником Даніелем Хольтгеном заяві, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

«Сьогоднішнє рішення Конституційного суду свідчить про те, що існує спосіб вирішити цю проблему шляхом зміни законодавства, яке полегшило б існуючі обмеження на право голосу», - йдеться у заяві генерального секретаря Ради Європи.

За словами речника, Ягланд також взяв до відома заяву Конституційного суду РФ про те, що Росія була і залишається невід'ємною частиною європейського правового простору. «Зараз я надаю слово російському парламенту, що може, спираючись на рішення Конституційного суду, розглянути відповідні рішення для того, щоб виконати постанову Страсбурзького суду», - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, Конституційний суд Російської Федерації вперше дозволив не виконувати рішення Європейського суду з прав людини у Страсбурзі у справі про надання виборчих прав ув'язненим. Судді КС визнали, що рішення ЄСПЛ, яке зобов'язує Росію надати ув'язненим право голосувати, суперечить Конституції Росії. Суд у Страсбурзі, як вважає КС, не має права вимагати від Росії зміни Конституції.

Оскаржуване рішення ЄСПЛ виніс у 2013 році, задовольнивши скаргу колишніх ув'язнених Сергія Анчугова і Володимира Гладкова. Кожен з них скаржився, що під час відбування покарання (15 років позбавлення волі) вони були позбавлені права голосу на виборах. Страсбурзький суд вимагав, щоб Росія усунула ці порушення.