Деокупація Криму мала бути в Мінських угодах - Джемілєв

Уповноважений Президента України з питань кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вважає, що питання деокупації Криму треба було включити до "Мінських угод", а для вирішення проблем окупованих територій слід було створити окреме міністерство на чолі з віце-прем'єром.

Про це народний депутат заявив під час прес-конференції в Укрінформі, передає кореспондент агентства.

"Скажу відверто: стратегія держави у питанні Криму нам не дуже подобається. Ми з самого початку наполягали, що має бути Міністерство у справах окупованих територій із статусом віце-прем'єра. Але створили тільки Держслужбу по Криму (Державну службу України з питань Автономної Республіки Крим та міста Севастополя - ред.), у якої зараз немає навіть приміщення, вони займаються тільки аналітичною роботою", - наголосив Джемілєв.

Він також висловив невдоволення тим, що тема Криму випала з "Мінських угод", а накладені на агресора санкції пов'язані саме з тим, як Росія їх виконуватиме по ситуації на Донбасі. За словами Джемілєва, з одного боку, зрозуміло, що держава в першу чергу приділяє увагу Донбасу як регіону, де проливається кров, проте тема звільнення Криму не повинна відходити на другий план.

"Але позиція Президента і керівництва нашої держави зводиться до того, що спершу треба звільнити Донбас, а потім Крим буде на другому плані. З нашої точки зору, це дуже неправильно. Треба було наполягати на тому, що ні в якому разі не може бути мови про послаблення санкцій, поки хоч один квадратний метр території (України - ред.) окупований Російською Федерацією", - переконаний народний депутат.

Крім того, заявив він, якщо на призначеному на 7 квітня засіданні так званого суду Криму, підконтрольного Росії, буде ухвалене рішення про заборону Меджлісу кримськотатарського народу, це стане вагомою підставою для посилення міжнародних санкцій проти РФ.

Джемілєв додав, що відстоював таку думку і в своєму виступі на засіданні Ради Безпеки ООН 18 березня.

По-суті, основна претензія Кремля до Меджлісу, каже він, полягає в тому, що цей представницький орган кримських татар не визнає окупації Криму, саме тому Росія і хоче зробити його екстремістською організацією.

Спершу, за словами Джемілєва, стратегія окупанта полягала в тому, щоб домовитися з Меджлісом. Саме цим пояснюється запрошення лідера кримських татар до Москви, його переговори з Путіним. Кремль намагався також натиснути на Курултай, щоби той обрав новий склад Меджлісу. Але оскільки все це не вдалося реалізувати, окупанти повернулися до своєї традиційної стратегії: розділити, придушити, залякати.

Джемілєв наголосив, що ці так звані судді і прокурори в Криму сьогодні просто виконують замовлення ФСБ Росії, тому якщо надійшло замовлення визнати Меджліс екстремістським чи терористичним, вони це зроблять.