Затриманий у Росії український контррозвідник виїхав без дозволу - СБУ

Співробітник департаменту контррозвідки центрального апарату Служби безпеки України підполковник Юрій Іванченко, про затримання якого на території РФ заявили сьогодні у Федеральній службі безпеки Росії, насправді не мав дозволу СБУ їхати в Росію.  

Про це повідомив журналістам голова СБУ Василь Грицак після закінчення лекції в Університеті ім. Тараса Шевченка.

"З травня 2014 року в нього було скасовано допуск до державної таємниці. З кінця 2015 року він перебуває в розпорядженні. Він написав рапорт на виїзд. Цей рапорт був не погоджений, і він поїхав туди несанкціоновано", - сказав Грицак.

Він також пояснив, що фактично Іванченка мали звільнити з СБУ.

"Людина перебуває в розпорядженні, тому фактично вона має бути звільнена найближчим часом", - пояснив Грицак.

Раніше у четвер, 31 березня, у ФСБ Росії повідомили, що 26 березня затримали співробітника департаменту контррозвідки центрального апарату Служби безпеки України підполковника Юрія Іванченка.

У повідомленні, поширеному ФСБ, йшлося, що "Служба безпеки України і ЦРУ підготували Іванченка для участі в операції з підстави на вербування ФСБ шляхом ініціативного пропонування їм своїх послуг".

У ФСБ також заявили, що Іванченко наприкінці березня прибув до Росії під приводом відвідування родичів, незважаючи на те, що виїзд на територію Росії своїм співробітникам українські спецслужби заборонили.