Томенко прокоментував своє виключення з БПП

Народний депутат Микола Томенко заявляє, що не порушив жодної своєї передвиборчої обіцянки і готовий до спеціальної доповіді на засіданні парламенту щодо відповідальності перед виборцями.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, коментуючи рішення закритого з'їзду партії "Блок Петра Порошенка" про позбавлення його депутатського мандата.

"Як відповідальний політик я не пропустив жодного засідання, не голосував за законопроекти, яких не бачив і не читав, бо так попросив Президент. Я виступав проти авантюрних і антиукраїнських змін до Конституції, антилюдського бюджету... І всі ці мої дії відповідають нашим передвиборчим обіцянкам", - заявив Томенко.

На його переконання, рішення з'їзду важливе у контексті відповідальності.

"Я готовий до спеціальної доповіді на засіданні парламенту щодо цього питання і чекаю на ухвалення закону про імперативний мандат, про який говорить стаття 81 Конституції", - зазначив народний депутат.

Нагадаємо, закритий з'їзд партії "Блок Петра Порошенка" ухвалив рішення про виключення та позбавлення депутатських повноважень Миколи Томенка та Єгора Фірсова, пославшись на положення статті 81 Конституції України. У ній ідеться про те, що вихід депутата з фракції сили, за списком якої він потрапив до парламенту, є підставою для позбавлення його повноважень.

Томенко та Фірсов пройшли до парламенту за списком БПП, а згодом вийшли зі складу фракції, заявивши про незгоду з діями її керівництва.

Норма про імперативний мандат з'явилася в редакції Конституції України від 2004 року. Вона ще жодного разу не застосовувалася на практиці.

Венеціанська комісія та ряд українських юристів раніше критикували цю норму, вважаючи її недемократичною.