Петренко: Поки ми вимагаємо від РФ передачі лише чотирьох українців

Міністерство юстиції України направило російській стороні відповідні документи щодо передачі 4 раніше незаконно засуджених українських громадян - Сенцова, Кольченка, Афанасьєва і Солошенка. Наразі у Мін'юсту РФ є 30 днів для того, щоб дати відповідь.

Про це в ефірі "5 каналу" заявив міністр юстиції України Павло Петренко.

"Що стосується наших чотирьох громадян - Сенцова, Кольченка, Афанасьєва і Солошенка - зараз у нас з'явилася можливість застосувати конвенцію про передачу засуджених осіб, вони є нашими громадянами. Протягом кількох місяців ми відпрацьовували з родичами і адвокатами всі можливі варіанти і ризики... Я направив відповідні документи щодо передачі наших українських громадян на територію України", - зазначив він.

За словами міністра, наразі є можливість вимагати від Росії передачі лише цих 4 українців, оскільки лише по цих справах є вироки судів, які набули чинності: "По цим чотирьом є вироки судів, які набули законної сили, і вони зараз відбувають покарання в російських колоніях, тобто є можливість тоді вимагати Україні, як країні їхнього громадянства, передачі цих громадян на нашу територію. По тим, по кому є ще слідство, таких механізмів немає".

Петренко також зазначив, що для прийняття рішення в російської сторони є місяць. "Те, що російський Мін'юст відреагував, дійсно, в них є 30 днів для того, щоб прийняти рішення за наступною процедурою: якщо буде позитивне рішення, буде відповідний наказ їхнього міністра і доручення певній уповноваженій особі російського Мін'юсту передати цих українських громадян на територію України. Якщо буде негативне рішення, будемо реагувати, виходячи з того, що вони там напишуть".

Як повідомлялося, Геннадія Афанасьєва засудили до 7 років позбавлення волі нібито за підготовку терактів. За тією ж справою відбувають покарання режисер Олег Сенцов, який отримав 20 років, та активіст Олександр Кольченко, "засуджений" до 10 років.