Варшава хоче зібрати президентську раду НАТО-Україна

Під час липневого саміту Північноатлантичного альянсу 8-9 липня у Варшаві може відбутися засідання Ради НАТО-Україна на рівні глав держав. Це питання обговорюватиметься під час засідання Консультаційного комітету президентів України і Польщі в п’ятницю у Варшаві.

Про це заявив міністр канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Польська сторона хоче, аби під час саміту у Варшаві відбулося формальне засідання Ради НАТО-Україна на рівні глав держав", - заявив Щерський, якого цитує РАР.

Він поінформував, що під час засідання комітету буде обговорено широке коло питань двосторонньої співпраці та міжнародного співробітництва.

"Темою номер один є політика безпеки: конфлікт в Україні, перспектива для сходу України і Криму в контексті Мінських домовленостей", - підкреслив польський міністр.

Обидві сторони обговорять також відносини Україна-ЄС.

"Обговоримо результати угоди про асоціацію, вільну торгівлю і можливу допомогу Польщі для України", - зазначив Щерський. Він додав, що йдеться не лише про процес децентралізації, про підтримку якого заявив президент Анджей Дуда під час минулого візиту до Києва, а й нові сфери, наприклад в охороні довкілля.

Київ і Варшава обговорять також питання історичного та громадського діалогу, відносин на рівні місцевого самоврядування тощо.

Про відновлення зустрічей на рівні Консультаційного комітету глав держав домовилися у грудні у Києві президенти України і Польщі Петро Порошенко і Анджей Дуда.

Порошенко на початку лютого затвердив новий склад української частини комітету. Так, уповноваженим Президента України в Консультаційному комітеті призначено заступника глави АПУ Костянтина Єлісєєва. До складу комітету також увійшли: директор громадської організації "Інститут світової політики" Альона Гетьманчук, посол України у Польщі Андрій Дещиця, заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, заступник секретаря РНБО Олександр Литвиненко, а також керівник Головного департаменту зовнішньої політики та європейської інтеграції АПУ, секретар української частини Консультаційного комітету президентів України та Польщі Ігор Жовква.