Кремлівські ЗМІ поширили фейк про 67 загиблих на Майдані

Російські ЗМІ та сайти повідомили про буцімто 67 загиблих на Майдані Незалежності в Києві в суботу, 20 лютого, в день жалоби за Небесною сотнею.

Однак, як виявилось, у своїй «новині» російські ЗМІ використали повідомлення українського інформаційного агентства УНІАН дворічної давнини, повідомляє «Радіо Свобода».

«20 лютого російські ЗМІ повідомили про буцімто 67 жертв внаслідок «сутичок» у центрі Києва. Так, на сайті російського видання Lenta.ru із посиланням на українське інформаційне агентство УНІАН повідомили: «У період із 18 по 20 лютого в наслідок зіткнень в Києві загинули 67 осіб»,  - йдеться в повідомленні.

У новині також ідеться про те, що 20 лютого на Майдані Незалежності кілька сотень людей – учасників масової акції пам’яті Євромайдану – розклали багаття і протестували проти політики уряду України. А також, що цього ж дня в Києві стались заворушення в центрі міста і нападів з боку учасників мітингу зазнали будівлі «дочок» російських банків і офіс бізнесмена Ріната Ахметова.

Інформацію з сайту Lenta.ru передрукували й інші російські сайти:«Rusnext русская весна», «Политикус.ру», «Вести недели» й інші.

На сайті інформаційного агентства УНІАН, на яке послались, повідомляючи про 67 загиблих у Києві, справді є така новина за 20 лютого, однак ідеться про події 2014 року, а не 2016-го.

Пізніше сайт Lenta.ru і деякі інші сайти новину видалили, однак вона залишилась у Google cache.