Брюссель засудив наміри Росії розмістити ядерну зброю у Криму – МЗС

В Україні вітають прийняту Європарламентом резолюцію, у якій рішуче засуджується незаконна анексія Росією Автономної Республіки Крим та Севастополя і вказується на неприпустимі утиски з боку окупаційної влади основоположних прав людини на півострові.

Про це йдеться у коментарі МЗС.

"Підтверджуємо викладені у резолюції факти та поділяємо глибоке занепокоєння Європейського парламенту щодо безпрецедентно критичної ситуації із дотриманням прав людини на півострові, системних атак російської окупаційної влади на основоположні права і свободи усіх незгодних з її політикою, у першу чергу кримських татар та етнічних українців, придушенням будь-яких демократичних проявів і свобод у Криму, включаючи припинення функціонування вільних ЗМІ. Окрему увагу в резолюції ЄП приділено прогресуючим обмеженням освітніх, культурних і мовних прав кримських татар і українців", - зазначається у повідомленні.

Таким чином, Європарламент нагадав, що лише відновлення повного контролю державної влади України на півострові стане однією з передумов відновлення співпраці з РФ, включаючи відміну пов'язаних із цим санкцій.

"Європейський парламент приєднався до рішучих вимог України та усієї міжнародної спільноти до Російської Федерації вивести усі російські війська з Криму та Донбасу, а також засудив триваючу мілітаризацію Кримського півострова. Наміри Росії розмістити на території Криму ядерну зброю становлять загрозу регіональній та глобальній безпеці", - зазначили у МЗС.

Київ також вдячний Європарламенту за підтримку ініціативи щодо започаткування міжнародного переговорного механізму з відновлення українського суверенітету над Кримом у форматі "Женева плюс" із безпосереднім залученням до цього процесу інституцій ЄС та заклик до РФ розпочати переговори стосовно деокупації Криму.