Голова МЗС Канади їде до Києва

Візит міністра закордонних справ Канади Стефана Діона до України сприятиме кращому розумінню канадським урядом нової України.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів посол України в Канаді Андрій Шевченко.

«В Україну їде дуже вдумливий, інтелектуальний, глибокий політик. У нього буде можливість самому скласти враження про те, що відбувається в Україні. Ми сподіваємося, що він привезе в Оттаву дуже чітке розуміння того, що зараз потрібно нашим двом державам», - сказав Шевченко.

За його словами, в ході візиту обговорюватимуть важливі аспекти співпраці у сфері оборони, запуску зони вільної торгівлі та технічної допомоги Україні. «Також буде докладно обговорена тема Мінських угод. Цей візит дасть Діону глибоке і повне розуміння, на якому етапі перебуває їх реалізація. Під час нашої останньої зустрічі це питання викликало його посилений інтерес», - зазначив посол.

Він додав, що візит глави МЗС Канади важливий іще й тим, що саме це відомство розподіляє велику частину канадської зовнішньої допомоги, зокрема координує проект підтримки Національної поліції. «У Канаді бюджетний рік починається першого квітня, і дуже добре, що міністр зможе на місці побачити, як працює канадська технічна допомога. Після повернення в Канаду він встигає поділитися із колегами по уряду, що варто включити у бюджет на наступний рік», - наголосив Шевченко.

У поїздці Діона супроводжуватимуть лідери української громади, зокрема президент Конгресу українців Канади Павло Грод та депутат федерального парламенту Борис Вжисневський. «Це перший візит міністра Діона у Східну Європу. Цей факт підтверджує, що візит є також жестом підтримки», - сказав очільник української дипломатичної місії.

Шевченко висловив сподівання, що цей візит сприятиме посиленню співпраці у сфері оборони і ще більше зміцнить взаємну політичну підтримку. «Востаннє Стефан Діон  був в Україні ще в грудні 2013 року, коли працював спостерігачем на довиборах до Верховної Ради. Тепер у нього буде можливість скласти думку про нову Україну, яка, з одного боку, на передовій захищає світ від Путіна, а з іншого боку, модернізується та проводить реформи. Це більше, ніж візит міністра закордонних справ, це - можливість скласти картину нової України для всього нового канадського уряду», - підсумував посол України в Канаді.

Зазначимо, що в заяві канадського МЗС з приводу цього візиту зазначається, що «Діон підтвердить підтримку Канадою України, яка продовжує будувати процвітаюче, стабільне та безпечне майбутнє». Під час дводенного візиту, що розпочнеться в неділю, голова канадського зовнішньополітичного відомства зустрінеться зі своїм українським колегою – Павлом Клімкіним, прем’єр-міністром України та групою народних депутатів.