Глава МЗС Польщі: "Східне партнерство" призвело до катастрофи

Проект "Східне партнерство" від самого початку був помилкою, оскільки не давав його учасникам, зокрема Україні, перспективи членства в ЄС, а залишав їх у буферній зоні між ЄС і Росією.

Про це під час дискусії в Сеймі щодо завдань зовнішньої політики Польщі на 2016 рік заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, повідомляє варшавський кореспондент Укрінформу.

"Ми (нинішній польський уряд – ред.) відкинули цю політику (реалізацію "Східного партнерства" – ред.), як невідповідну. Вона створювала для цих країн (учасників СП) ілюзію, і не давала їм перспектив членства в Євросоюзі. Ця політика, яку реалізовував попередній уряд, завершилася катастрофою, оскільки Євромайдан не погодився на це",- наголосив Ващиковський.

Глава МЗС зазначив, що українці, які не погодилися на відмову Януковича підписати Угоду про асоціацію, висловили свою позицію: "Ми хочемо до ЄС, не хочемо сидіти в коридорі, який був створений під назвою "Східне партнерство".

За словами міністра, у момент, коли українцям було запропоновано Угоду про асоціацію, "Східне партнерство скінчилося".

Ващиковський наголосив, що СП, яке в 2009 році ініціювали тодішні уряди Польщі та Швеції, на той час не було чимось новим. Схожу програму попередньому уряду партії "Право і Справедливість" (PiS) пропонував Берлін ще в 2006-2007 роках під назвою "Європейська політика сусідства плюс" (European Neighbourhood Policy Plus), однак Варшава тоді відмовилася від неї.