Росія заблокувала розширення мандату ОБСЄ на кордоні з Україною

Російська Федерація в черговий раз заблокувала розширення мандату місії спостерігачів ОБСЄ на всі пункти українсько-російського кордону на окупованому Донбасі.

Про це йдеться в повідомленні місії України при ОБСЄ в Твіттері.

"Постійна рада ОБСЄ продовжила мандат наглядової місії російських прикордонних пунктах "Гуково" і "Донецьк" на 3 місяці в існуючому вигляді", - йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується, що "Росія заблокувала розширення мандата на всі ділянки кордону поруч з підконтрольною бойовикам територією Донбасу, інші підтримали українську ініціативу".

Представник США в ОБСЄ посол Даніель Байєр висловив жаль, що Росія продовжує блокувати розширення мандату місії спостерігачів, "незважаючи на сильну і постійну підтримку від інших держав-учасниць цієї ініціативи".

"Ми знову повинні прийняти неадекватне обмеження розширення діапазону роботи місії, що охоплює лише два контрольно-пропускних пункти (українсько-російського кордону на окупованій частині Донбасу – ред.), на які припадає всього кілька сотень метрів від 2300-кілометрового кордону", - заявив дипломат.

За його словами, через необґрунтоване обмеження Росією кордону, місія ОБСЄ, як і раніше, буде не в змозі повною мірою визначити участь РФ у сприянні бойовикам і постачанні зброї, а також фінансової підтримки сепаратистів на Донбасі.

Посол нагадав, що Мінський протокол від 5 вересня визначає чітку роль ОБСЄ в моніторингу і перевірки з обох боків українсько-російського кордону, а також створення зони безпеки в прикордонних районах двох країн.

"Чергова відмова Російської Федерації забезпечити розширення сфери цієї місії ще раз показує, що вона досі не виконує свої зобов'язання, взяті в Мінську", - заявив Байєр.

Нагадаємо, Росія неодноразово блокувала розширення мандату місії ОБСЄ на всі прикордонні пункти пропуску на окупованій частині Донбасу.