Венеціанська комісія вважає закон про декомунізацію недемократичним

Венеціанська комісія ухвалила рішення про невідповідність українського закону про декомунізацію стандартам Ради Європи.

Про це повідомляє Європейська правда, посилаючись на джерела у прес-службі Ради Європи.

Як зазначається у матеріалі, Рада Європи надала Києву низку рекомендацій, які дозволять привести закон у відповідність до європейських стандартів, водночас зберігши його основне завдання щодо заборони комуністичної та націонал-соціалістичної пропаганди.

У РЄ, зокрема, підкреслили, що у Венеції 18 грудня був ухвалений спільний висновок Венеціанської комісії та Бюро демократичних інституцій та прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ, згідно з яким обидві інституції визнають право України заборонити чи навіть криміналізувати певну символіку або пропаганду тоталітарних режимів, але попереджають, що в нинішньому формулюванні закон може призвести до порушення права на свободу висловлювання.

Так, Київ закликали точніше визначити термін "пропаганда" - таким чином, щоб це визначення "стосувалося лише чогось більшого, аніж простого вираження думок чи ідей". Також у ВК та БДВПЛ звернули увагу на відмінність підходів до нацизму та комунізму в українському законі.

Окрема тема для зауважень - передбачені покарання.

"Експерти зазначають, що закон містить суворі та непропорційні санкції (щодо порушників)... Кримінальна відповідальність повинна бути лише щодо дій, які становлять небезпеку для суспільства", - пояснили в РЄ.

Водночас у Раді Європи зауважили, що українська сторона вже висловила готовність до перегляду закону у відповідності до рекомендацій.

Повний текст висновку Венеціанська комісія обіцяє оприлюднити в понеділок, 21 грудня.

Нагадаємо, Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» був ухвалений Верховною Радою 9 квітня цього року і набув чинності в травні.