Артем Семеніхін, новий мер Конотопа

Інтерв'ю

Якщо буде саботаж, я готовий до розпуску міськради

- Певною мірою, так. Жителі міста дослухаються до того, що говорить людина у військовій формі. Хоча, насамперед, те, що віддали голоси за свободівців, націоналістів і, зокрема, за мене особисто, можна вважати певним протестом. Людей "дістало" те, як із ними поводилася колишня влада, а ще - брехня, намагання прикрити за словами про "майдан" свої оборудки. Я це відчуваю, і саме загострене почуття справедливості спонукало мене до участі у виборах. Урвався терпець. В Україні треба міняти наскрізь прогнилу систему управління, і ми почнемо з Конотопа.

Що стосується передвиборної агітації, бруду було багато, насамперед з боку колишніх "регіоналів", колишніх мерів. Але громада виявилася мудрішою і підтримала нашу команду. Це при тому, що грошей на вибори ми витратили не так і багато. Левова частка - близько 90 тисяч гривень - пішла на пальне, ще до 15 тисяч - на агітаційні матеріали. У порівнянні з тим ресурсом, який був у головних, як вони себе вважали, претендентів на посаду мера з числа представників колишньої влади, це було небагато, але наша команда брала організованістю, згуртованістю, що й дало результат.

- У Конотопі вже проведено першу сесію міськради, де ви прийняли присягу. Чи є серед депутатського корпусу та більшість, на яку можете спиратися у своїй роботі, а у виконкомі - своя команда?

- Коли мене запитували, якими будуть мої перші кроки на посаді, я відповідав: одне з першорядних завдань - люстрація всього управлінського апарату: у галузі ЖКГ, освіти, спорту і так далі. Необхідно навести лад із комунальним майном міста, за відкритим конкурсом набрати нових, молодих, національно-свідомих спеціалістів на виконавчі посади, тих, хто не має досвіду роботи з колишньою владою.

У міськраді, звичайно, в першу чергу розраховую на своїх побратимів-"свободівців": їх там більшість. Сподіваюся, що пліч-о-пліч з нами працюватимуть і представники інших демократичних сил. Якщо готові брати участь "Самопоміч", "УКРОП" або інші політсили, ми не проти. Єдине, з ким точно не будемо взаємодіяти, - це з регіоналами, у які б партії вони сьогодні себе не рядили. У депутатському корпусі є ті, хто роками паразитував на місті, і зараз сподівається на продовження своєї корупційної місії. Відразу скажу - не вийде. У разі, якщо буде саботаж з їхнього боку, коли не будуть ухвалюватися потрібні місту рішення, я готовий до розпуску міськради. Нехай у цьому випадку громада вирішує, хто і які люди мають представляти їхні інтереси.

- З перших днів перебування на своїй посаді ви встигли і нелегальні ігрові автомати в одному з головних торгових центрів ліквідувати, і публічно висловити недовіру місцевому начальнику СБУ, і портрет Порошенка на фото Бандери у своєму кабінеті поміняти. Це таким чином ви себе "розкручуєте" у кріслі мера, чи на те є усвідомлена необхідність?

- Зміна портретів - це мої особисті переконання. Начальнику СБУ я справді не довіряю і не бажаю з ним працювати. А приклад із діяльністю підпільного ігрового залу свідчить, як тут у нас працювала влада, правоохоронці. Невже не знали про його існування? Це ще раз говорить про те, наскільки серйозних змін потребує Конотоп.