Прем’єр Канади висловив співчуття українцям у День пам’яті жертв Голодоморів

Канада засуджує злочин Голодомору, вчинений проти українців, та підтримує право народу України на свободу.

Про це йдеться у зверненні прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо з приводу Дня пам’яті жертв Голодомору, передає кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми разом із українцями засуджуємо неймовірний злочин, вчинений проти них, та підтримуємо їх невід’ємне право на самовизначення, свободу та демократію», - сказав Трюдо.

Він наголоси, що з огляду на це, Канада всіляко підтримує Україну у її боротьбі проти російської агресії. «Через це уряд Канади рішуче засуджує російську агресію в Україні. Ми переконані, що разом із міжнародною спільнотою, можемо грати важливу роль у завершенні конфлікту», - повідомив Трюдо.

Він додав, що Канада також залишається відданою допомозі у «розбудові демократичних, економічних та силових інституцій, що допоможуть Україні знову процвітати».

Трюдо наголосив, що Канада продовжуватиме пропагувати базові людські права, щоб подібна до Голодомору трагедія ніколи більше не повторилася. «У ці сумні роковини, ми зупиняємося, аби згадати жертв, сім’ї та громади, які постраждали в результаті Голодомору. Ми також ще більше переконуємося у необхідності продовжувати пропагувати та підтримувати основні свободи та права, аби гарантувати, що подібний злочин більше ніколи не повториться», - зазначив прем’єр-міністр.

На його переконання, Голодомор був однією із «найтемніших сторінок історії людства». «Голодомор – це страхітливий та систематичний геноцид мільйонів українців тоталітарним радянським режимом. Дітей, жінок та чоловіків морили голодом та вбивали лише за намагання говорити рідною мовою, продовжувати культурні звичаї, зберегти землю та жити в мирі», - пояснив він.

Втім, Голодомору не вдалося досягти своєї мети, оскільки українство вижило та продовжує розвиватися. «Голодомор намагався зламати українців, але вони витримали, уперто боролися та врешті-решт здобули свою незалежність. Їх нащадки продовжують вносити неоціненний вклад у розвиток країн по всьому світу», - підсумував прем’єр-міністр Канади.

Зазначимо, що Канада першою серед усіх країн визнала Голодомор актом геноциду українців ще у 2008 році.