Україна має значні шанси потрапити в Радбез ООН - Сергеєв

Україна має значні шанси потрапити до Ради безпеки ООН як непостійний член та вже має достатньо письмових підтримок, а також усні перед таємним голосуванням, що відбудеться 15 жовтня.

Про це в коментарі Укрінформу розповів Постійний представник України при ООН посол Юрій Сергеєв.

"Ми відчуваємо, що у нас є достатньо широка підтримка в ООН, втім все-одно продовжуємо інтенсивно працювати. Зустрічаємося з делегаціями та намагаємося не просто розповісти про свої позиції, про те, що ми збираємося робити в Раді Безпеки, але також цікавимося їхніми проблемами, які будемо вирішувати, коли нас оберуть", - зазначив посол.

Наприклад, важливим питанням на сьогодні є безпека малих острівних держав. "Про це навіть зазначив Президент України під час промови на Генасамблеї. Ми знайшли багато тем, у яких ми можемо бути корисними, і нас за це підтримують", - розповів постпред України.

Коментуючи процедурні питання, Сергеєв уточнив, що напередодні виборів кожна країна-кандидат заручається підтримкою з боку інших членів Організації. Це може бути оформлено у письмовій формі, або усно. "Письмових підтримок у нас вже достатньо, крім того маємо усні. Ми абсолютно розраховуємо на гарну якість (голосування - ред.)", - зауважив Сергеєв.

Як відомо, вибори в РБ ООН відбудуться 15 жовтня. Для того, щоби стати непостійним членом Радбезу, треба набрати дві третини голосів. Тобто, якщо в залі будуть присутні всі 193 країни, то Україні необхідна підтримка щонайменше 129. Голосування відбуватиметься за таємною процедурою.