Європі нагадали про порушення прав кримських татар

Порушення прав мусульман Криму, основу яких становлять кримські татари, після окупації Росією півострова стало повсякденним явищем. Мусульманський фактор півострова є "нічним кошмаром" для окупаційної влади АРК.

На цьому у четвер під час конференції ОБСЄ з прав людини у Варшаві наголосив голова Державної служби України з питань АР Крим та міста Севастополя Наріман Устаєв, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Після окупації та спроби анексії Кримського півострова мусульмани Криму стикнулися з низкою викликів: ісламофобією, придушенням інакодумства, неефективністю внутрішніх мусульманських інституцій. Політика окупаційної влади в Криму стала частиною спроби знайти важелі тиску на мусульман і кримських татар як корінного народу Криму. Обшуки в мечетях, обмеження на розповсюдження релігійної літератури, затримання мусульман і їх утримання під вартою супроводжується грубим і системним порушенням прав людини", - заявив Устаєв.

Він додав, що це підтверджується й останнім звітом Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ.

Устаєв підкреслив, що переслідування кримських мусульман на півострові відбувається під надуманим приводом боротьби з екстремізмом.

"Для окремих представників окупаційної влади Криму мусульманський фактор є сильним подразником, а релігійне пробудження кримських татар є нічним кошмаром. Мусульман Криму перевіряють на міцність. Тисячі людей стали заручниками ситуації, що дає змогу окупаційній владі проводити дискримінаційну політику на півострові", - зауважив Устаєв.

За його словами, зараз спостерігається процес перенесення до Криму багаторічного негативного досвіду взаємовідносин російської влади із мусульманськими організаціями. Устаєв у виступі на конференції ОБСЄ також підкреслив, що Крим є територією суверенної Української держави, а мусульмани Криму, як і жителі Автономної Республіки Крим, є громадянами України.