Монітор для ПК: правила вибору та ключові рекомендації

Реклама

Загалом швидкодія та якість комп'ютера залежить від використовуваного системного блоку та його комплектуючих елементів, але за виведення інформації відповідає саме монітор. Він впливає зручність сприйняття даних, створюється певна картинка. Тьмяна картинка і відсутність потрібного розмаїття псують загальне враження від того, що відтворюється на моніторі.

Тому потрібно робити правильний вибір з огляду на діагональ, дозвіл, наявність додаткових функцій та інших характеристик. Можна вибрати універсальний монітор або такий, що підходить під певні цілі та завдання. Виробники випускають моделі для геймерів, фанатів комп'ютерних ігор, архітекторів, монтажерів відео та тих, хто займається тривимірним моделюванням.

Діагональ

Цей параметр буде в діапазоні від 17 до 35 дюймів. Під різні завдання та умови підбираються відповідні характеристики діагоналі:

  1. Для будинку. Оптимальний параметр від 24 до 27 дюймів. Відмінне рішення для перегляду фільмів та активації різних комп'ютерних ігор;
  2. Для офісу. Від 20 до 24 дюймів, відносно недорогі та компактні моделі, що підходять багатьом фахівцям;
  3. Для геймерів. Діагональ від 27 дюймів, але бажано, щоб дозвіл був на рівні 4К. Ідеальне відображення картинки, плавність ходу та гідна контрастність.

Дизайнери, монтажери відео та тим, хто займається тривимірним моделюванням, рекомендується вибирати діагональ 28-30 дюймів. У разі домашнього користування такий варіант підійде для облаштування домашнього кінотеатру.

Тип матриці

Сьогодні виробниками використовується наступний набір матриць з різними параметрами та характеристиками:

  1. TN+Film. Бюджетне рішення з мінімальними параметрами контрасту та не дуже широкими кутами огляду. Але є швидкий відгук, що є причиною актуальності серед геймерів. Також доступна ціна робить такі матриці чудовим рішенням для дому та офісної роботи;
  2. IPS. Ідеальне універсальне рішення для всіх категорій користувачів. Ідеальна якість зображення доповнюється широкими кутами огляду. Час відгуку середнє, що вважатимуться невеликим мінусом;
  3. VA. Якщо порівнювати з першим варіантом, то якість картинки краща, а кути не такі великі, але якщо порівнювати з IPS, то вартість менша. Також матриця має гарну контрастність. Серед негативних моментів варто виділити не дуже добрий час відгуку.

Додатково розглядається тип покриття. Воно може бути глянсовим та матовим. Перше відрізняється гарною передачею кольорів, але можуть бути засвіти, що робить картинку бляклою. Один та інший варіант можна знайти на сайті https://comfy.ua/ua/, де представлений великий каталог с простим вибором. Матове покриття програє за насиченістю відтінку та якістю кольору в цілому, зате спотворення відсутні.

Додаткові особливості

Потрібно вивчити інтерфейси підключення та всі сучасні моделі мають роз'єми HDMI та DisplayPort. Деякі старі моделі моніторів досі оснащуються роз'ємами DVI або VGA. Підсвічування в більшості випадків LED, що вважається оптимальним елементом за якістю та вартістю. Час відгуку лише на рівні 3-5 мс, хоча якщо монітор вибирається активації ігор, потрібно розглядати діапазон 1-2 мс.