Німеччина розширює партнерство з ЮНІСЕФ задля майбутнього дітей і молоді в Україні

У 2022 році партнерство ЮНІСЕФ із Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, вийшло на новий етап. Головна мета такого об’єднання зусиль — підтримка інтегрованих соціальних послуг та послуг у сфері водопостачання та санітарії для майже мільйона дітей, молоді та батьків, що постраждали від війни в Україні.

Від початку повномасштабної війни у 2022 році Німеччина спрямовує 130 мільйонів євро на заходи з відновлення, орієнтовані на дітей та молодь, що будуть впроваджуватись до 2026 року. Ця допомога розширить успішне партнерство з ЮНІСЕФ, яке вже направлене на підтримку 6.7 мільйонів внутрішньо-переміщених осіб і спроможність громад надавати покращені соціальні послуги, послуги у сферах охорони здоров'я, освіти, захисту, водопостачання, санітарії та гігієни (WASH).

Це партнерство направлене на вирішення нагальних та середньострокових задач, в той же час будує необхідну основу для сталого розвитку в майбутньому. Результати спільної роботи будуть внеском у безперебійне забезпечення послуг водопостачання та санітарії для 982,500 людей, 510,000 жінок та дітей отримають доступ до покращених послуг з охорони здоров’я, 310,000 дітей та молоді доступ до покращених можливостей для навчання, і майже 160,000 дітей і молоді отримають можливість скористатися допомогою в сфері ментального здоров’я.

«ЮНІСЕФ докладає максимум зусиль для впровадження комплексного підходу до зміцнення громад та створення умов, за яких сім'ї та діти мають змогу реалізуватися у сприятливому середовищі, — підкреслив Мунір Мамедзаде, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні. — Зараз влучний момент для нашої співпраці з Німеччиною щодо інвестування в розвиток громад, дружніх до дітей і молоді».

Передбачається, що мультисекторальна програма стане частиною місцевих планів відновлення. Її головна мета — розбудова стійких громад та посилення місцевого потенціалу задля створення дружнього до дітей і молоді середовища.

Під час презентації робочого плану для Житомирської області, який охопив шість громад, пан Тім Пранге, Заступник Посла Німеччини, підтвердив, що Німеччина готова й надалі віддано підтримувати відновлення громад і регіонів в Україні. Він наголосив на важливості того, щоб саме громади були рушійною силою в цьому процесі: «Відновлення України вимагає не тільки інвестицій в інфраструктуру, інвестиції у людський капітал є рівноцінно важливими, а сімʼї та громади відіграють ключову роль для майбутнього України».

В той час як війна триває вже майже два роки, Уряд країни посилює заходи з відновлення, забезпечуючи кращу стійкість інституцій, інфраструктури, політик і систем, і більшу відповідність послуг потребам громад і людей. Для досягнення цієї мети ЮНІСЕФ забезпечує співпрацю з урядом та органами виконавчої влади на національному, регіональному та місцевому рівнях. 

З 2014 року і до початку повномасштабної війни в Україні ЮНІСЕФ та Уряд Німеччини через KfW спільно працювали над розвитком інтегрованих соціальних послуг у Донбаському регіоні. З лютого 2022 року це партнерство поширилося на інші регіони України. Протягом 2020–2022 років понад 700 000 людей отримали доступ до покращених послуг WASH, понад 160 000 дітей і молодих людей здобули навички та можливості бути активними у своїх громадах, 140 000 дітей отримали підтримку та були залучені до навчальної діяльності, а 310 000 членів громад відтепер мають доступ до важливої інформації та перенаправлення до наявних послуг на рівні громади