Логістика під час війни: як українському бізнесу організувати транспортні потоки

Новий етап російсько-української війни став випробуванням для бізнесу. Складнощі з вантажоперевезенням спонукали негайно трансформувати та оптимізувати бізнес-процеси. Один із ключових викликів, з якими змушені були зіткнутися українські компанії, — переформатування логістики.

Логістичні проблеми під час війни

Виклики для логістичної галузі з’явилися за декілька років до нового етапу російсько-української війни. Через пандемію ринок почав прискорено локалізуватися та переносити ланцюги постачання ближче до країни виробництва чи реалізації продукції. Але у 2022 році компанії змушені були приймати рішення максимально швидко.

З якими логістичними проблемами зіткнувся український бізнес?

  • Відмова від накопичення. Чим більше товарів знаходиться на складах, тим вищий обсяг заморожених фінансів. До того ж довго тримати товари на складах небезпечно — у разі атаки їх можна втратити.
  • Зміна складських умов. Найбільший хаб (70–80% професійних складських площ) знаходився у Київській області. З початком бойових дій компанії змушені були перевезти товари на захід України, де в принципі не було складських площ такої величини.
  • Складнощі з закупівлею товарів. Проблеми пов’язані насамперед з обмеженістю асортименту й постачальників, блокуванням портів та навантаженням на залізничну інфраструктуру.
  • Ускладнення логістичних операцій. Блокпости, огляди, комендантська година — все це ускладнює перевезення вантажів. Крім того, необхідно заздалегідь планувати запасні маршрути, оскільки є ризик нових атак.

Попри проблеми, які існують, значна частина компаній продовжує працювати. Підприємці закуповують товари за кордоном, переважно в Європі й Америці, та реалізують в Україні. Європейські й американські виробники вражають асортиментом, якістю товарів та доступними цінами, що робить імпорт продукції вигідним навіть з урахуванням витрат на логістику.

Як організувати доставку з-за кордону? Раціональне рішення — звернутися до форвардингової компанії. Надійний партнер, який допоможе організувати міжнародні перевезення вантажів, — Ukraine Express.

Чому вибирають Ukraine Express?

  • Клієнти не переплачують за доставку та отримують замовлення своєчасно, оскільки форвардер безпосередньо працює з судноплавними й авіакомпаніями.
  • Ukraine Express пропонує вигідні тарифи. Вартість доставки безпосередньо залежить від ваги та виду вантажу.
  • Є змога стежити за маршрутом вантажу у власному кабінеті на офіційному сайті форвардера.
  • Посилки можуть бути консолідовані або розділені, що дає можливість регулювати вартість доставки.
  • Для оптовиків діють спеціальні пропозиції.

Щоб дізнатися більше щодо співробітництва, відвідайте офіційний сайт Ukraine Express.