Заходи до Дня Гідності та Свободи. Інфографіка

18 листопада

9.30 - (18-19 листопада) ІІІ Науковий форум "Революція Гідності: на шляху до історії" в онлайн режимі. Фокус-тема 2021: "Сучасні медії й революції нового типу в Україні та світі". Організатор: Національний музей Революції Гідності. Українські та іноземні науковці проаналізують сучасні медії й революції нового типу в Україні й світі та презентують власні дослідження. 

Захід відбудеться в онлайн-режимі, трансляцію дивіться на сторінці Інформаційно-виставкового центру Музею Майдану та на ютуб-каналі Музею.

11.00 - Пресконференція на тему: "Розслідування справ Майдану, досягнення, проблематика, прогнози та презентація державного Церемоніалу вшанування Героїв Небесної сотні та учасників Революції гідності". Учасники: міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна; керівник Департаменту організації, процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв'язку з масовими протестами у 2013-2014 роках в Офісі генерального прокурора Олексій Донський; член правління Національної спілки архітекторів України, чинний член Українського комітету ICOMOS (UNESCO) Георгій Духовичний; член Архітектурно-містобудівної ради Києва, голова ГО "Родина Героїв Небесної Сотні" Юрій Аксенин.

Київ, вул. Рейтарська, 8/5-А. 

12.00 - (18 листопада-18 грудня) Виставка картин самобутнього художника з Вінниччини Ігоря Зозулі "Революційний вернісаж". На 27 полотнах художника задокументована Помаранчева Революція (2004-2005) та Революція Гідності (2013-2014). Організатори: Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні - Музей Революції Гідності та Національний центр народної культури "Музей Івана Гончара".

Київ, вул. Лаврська, 19, Музей Івана Гончара.

19 листопада

10.00 - Презентація документального фільму "Революція під прицілом". Спікери: Олена Солодовнікова - режисерка, громадська діячка; Єгор Воробйов - голова ГО "Центр Гуманітарних Місій"; Володимир Парасюк - громадський діяч; Ігор Луценко - громадський діяч; Артем Скоропадський - прессекретар "Правого сектору"; Антон Дробович - голова Українського інституту національної пам'яті. Відбудеться презентація документального фільму "Революція під прицілом" режисерки Олени Солодовнікової. Ця стрічка - спроба розібратися, як змінились погляди учасників Революції Гідності вісім років потому. Зокрема, авторка фокусуються на результатах конфлікту між протестувальниками та силовиками. Фільм знято за підтримки Українського інституту національної пам'яті та ГО "Центр Гуманітарних Місій".

Київ, вул. Хрещатик, 2, УКМЦ. 

10.00 - Толока на Алеї Героїв Небесної Сотні до Дня Гідності та Свободи. Організатори: Національний музей Революції Гідності, Комунальні служби КМДА. Працівники Музею Майдану та комунальні служби КМДА зберуться, щоб гуртом прибрати алею, народний меморіал героїв, місце майбутнього музею, територію біля дерев'яної каплиці. До традиційної толоки запрошуються усі охочі.

11.00 - Презентація документального фільму "Як домовлявся Майдан". Спікери: Вахтанг Кіпіані - журналіст проєкту "Історична правда"; Ольга Мовчан - продюсерка проєкту "Історична правда"; Ігор Семиволос - виконавчий директор ГО "Центр близькосхідних досліджень (АMES)"; Олена Подобєд-Франківська - співкоординаторка Громадського сектору Євромайдану, співзасновниця ГО "Мережа відповідальних"; Яна Салахова - співорганізаторка ініціативи "Цунамі джокерів", голова ГО "Театр змін". Модераторка: Ольга Сало - співкоординаторка Громадського сектору Євромайдану та заступниця гендиректора з розвитку та культурно-просвітницької роботи Музею Майдану. Відбудеться презентація документального фільму про культуру домовляння під час Революції Гідності "Як домовлявся Майдан". Фільм спрямований на розкриття особливостей домовляння між політиками, громадськими активістами та громадянами під час Революції Гідності та важливість культури домовляння у творенні української нації.

Київ, вул. Хрещатик, 2, УКМЦ. 

12.00 - Престур виставкою "Мистецький барбакан. Ретроспекція", яка відкривається до восьмої річниці Революції Гідності у новій локації - Галереї протестного мистецтва. Організатори: Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні - Музей Революції Гідності та митці Мистецького барбакану. Галерея протестного мистецтва презентуватиме виставки, що осмислюють і зображають теми протестів, Майдану та боротьби за незалежність і демократичні цінності як в Україні, так і у світі. Виставка триватиме до 20 лютого 2022 року. Офіційне відкриття - о 18.00.

Київ, вул. Липська, 16, 1-й поверх, ліве крило, Галерея протестного мистецтва. 

13.00 - Брифінг на тему: "Як Майдан змінив Україну?". Спікери: Марія Сагайдак - Центр стратегічної комунікації та інформаційної безпеки; Микола Балабан - Центр стратегічної комунікації та інформаційної безпеки (модератор); Максим Скубенко - VoxCheck; Алім Алієв - Український інститут; Ярослав Грицак - історик; Кирило Галушко - проєкт "LikБез. Історичний фронт". Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки до Дня гідності та свободи збирає експертів, науковців, інтелектуалів для обговорення значення подій на Майдані в українській історії та сучасності.

Київ, вул. Хрещатик, 2, УКМЦ. 

18.00 - Відкриття Галереї протестного мистецтва і першої виставки у ній "Мистецький Барбакан. Ретроспекція" до восьмої річниці Революції Гідності. Організатор: Національний музей Революції Гідності. Галерея протестного мистецтва презентуватиме виставки, що осмислюють і зображають теми протестів, Майдану та боротьби за незалежність і демократичні цінності як в Україні, так і у світі. 

Київ, вул. Липська, 16, Музей Майдану. 

20 листопада

11.00 - (20-21 листопада) Екскурсійні та освітні програми Національного музею Революції. У програмі: експозиція "Назустріч Свободі" в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану; екскурсійний маршрут "Місця Революції Гідності" у центральній частині Києва; демонстрація тематичних відео в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану; публічні дискусії.

Київ, Майдан Незалежності, 18/2, Будинок профспілок, 2-й поверх, Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану.

15.00 - Показ і обговорення фільму "Історія українських Майданів - від протестів на граніті до Революції Гідності" (із серіалу "10 Днів незалежності"). Організатори: Національний музей Революції Гідності, Центр досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду. Проєкт представлять його творці: Володимир В'ятрович - історик, автор; Яків Любчич - режисер; Михайло Смуток - продюсер; Володимир Бірчак - історик, науковий консультант.

Київ, Майдан Незалежності, 18/2, Будинок профспілок, 2-й поверх, Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану. 

20-21 листопада - Мультимедійний імерсивний проєкт "Відчуття Майдану". Організатори: Hromadske, Національний музей Революції Гідності. Інсталяція з LED-екранів, на яких транслюються архівні кадри, зняті Hromadske під час подій Революції Гідності під музичні треки гуртів "ДахаБраха" та "Dakh Daughters" - режисер Влад Троїцький. Паралельно проєкт демонструватиметься в ефірі Hromadske та на інформаційних ресурсах Національного музею Революції Гідності.

Київ, Майдан Незалежності.

21 листопада - Заходи до Дня Гідності та Свободи

8.00 - Державні протокольні заходи, громадські комеморативні заходи з нагоди Дня Гідності та Свободи. Покладання квітів до пам'ятників, пам'ятних знаків та місць поховань загиблих у Революції Гідності - по Україні; покладання квітів на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві вищим керівництвом держави. 8.00-10.00, впродовж дня.

10.00 - Спільна молитва за Україну та покладання квітів. Організатори: Національний музей Революції Гідності, громадські організації, родини Небесної Сотні.

Київ, Алея Героїв Небесної Сотні, 6, Екуменічний храм Архистратига Михаїла й Українських Новомучеників. 

12.00 - Ушанування пам'яті Героя Небесної Сотні Людмили Шеремет у межах проєкту #День_народження_Героя. Організатор: Національний музей Революції Гідності.

Київ, Алея Героїв Небесної Сотні, біля Дзвону Гідності.

13.00 - Відкриття вуличної виставки "Мальована історія Майдану" - графічного роману-виставки про Революцію Гідності. Організатор: Національний музей Революції Гідності. Виставка створена на основі графічного роману Олександра Ком'яхова, з включенням інфографіки; художня лінія базується на реальних подіях, атмосфера, зображення Майдану відтворені з документальною точністю. У процесі створення автор працював із архівом Музею Майдану, консультувався з очевидцями подій.

Київ, Майдан Незалежності, довкола монумента Незалежності.

14.00 - Презентація трисерійного фільму "Майдан. Культура домовляння". Організатор: Національний музей Революції Гідності. Документальний фільм про культуру домовляння під час Революції Гідності виготовлено Вахтангом Кіпіані та командою Історичної правди на замовлення Платформи з управління конфліктами в громадах (ГО "Центр близькосхідних досліджень (АMES)", ГО "Мережа відповідальних" та ГО "Театр змін").

Київ, Майдан Незалежності, 2, Будинок профспілок, 2-й поверх, Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану.

17.00 - Пам'ятна хода та запалення лампадок. Панахида за загиблими Героями Небесної Сотні та воїнами-захисниками України. Організатори: Національний музей Революції Гідності, громадські організації, родини Героїв Небесної Сотні, учасники Революції Гідності, волонтери, ветерани, громадські ініціативні групи. Маршрут: Майдан Незалежності - алея Героїв Небесної Сотні. 17.00-18.00, 18.00-19.00.