Вінниччина отримала 33 млн грн на реставрацію Палацу Потоцьких та муздрамтеатру ім. Садовського

Вінниччина отримала 33 млн грн державної субвенції в межах програми Президента «Велика реставрація» на відновлення Палацу Потоцьких у м. Тульчина та ремонт будівлі Вінницького академічного музично-драматичного театру ім. М. Садовського.

Про це повідомляє Вінницька ОДА, передає Укрінформ.

«Вінниччина отримала понад 33 мільйони гривень державної субвенції в рамках програми Президента України Володимира Зеленського «Велика реставрація». Загалом, на 2021 рік: 27 мільйонів гривень – на реставрацію головного корпусу Палацу Потоцьких у Тульчині; понад 6 мільйонів гривень – на ремонт частини муздрамтеатр імені Садовського у Вінниці», - йдеться у повідомленні.

«Цього ж року завершується ще один проєкт «Великого будівництва» - благоустрій площі Палацу Потоцьких. «Велика реставрація» - це новий етап для культурного розвитку Вінниччини. Президентська програма Володимира Зеленського змінює ставлення до культури на рівні держави», - зазначив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

Палац Потоцьких у Тульчині збудований наприкінці вісімнадцятого століття за проєктом французького архітектора Лакруа на замовлення представників родини Потоцьких. У часи їхнього володарювання та господарювання це був розвинений ансамбль декількох споруд, Садиба магната мала палац і два бічні флігелі, картинну галерею, бібліотеку на 17 тис. томів і невелику друкарню, а також манеж і стайні, садибний театр, оранжерею і парк на 10 гектарів з назвою «Хороше» (садівник англієць Міллер). Його називали Подільським Версалем.

Вінницький академічний музично-драматичний театр ім. М. Садовського збудовано 1911 року за проєктом Григорія Артинова, який фактично сформував архітектурне «обличчя» Вінниці. У 1945 році під час пожежі будівля сильно постраждала. Її відновлювали протягом п’яти років. 2019 року розпочались роботи з реставрації будівлі театру, але їх не завершили через брак фінансування.

Як повідомляло агентство, Палац Потоцьких та Вінницький академічний музично-драматичний театр ім. М. Садовського - об'єкти комунальної власності. Вони включені до Програми Президента України Володимира Зеленського «Велика Реставрація» у жовтні поточного року.