Як фестивалі допомагають громадам створити власні бренди

Проводжали зиму смачно, культурно та децентралізаційно представники кількох об’єднаних територіальних громад, які завітали на другий децентралізаційний фестиваль «Щедра Масляна» у Сурсько-Литовській ОТГ на Дніпропетровщині.

Про це повідомила прес-служба Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

«Дніпропетровський ЦРМС з метою обміну досвідом кращих практик розвитку ОТГ ще у 2018 році запропонував проведення децентралізаційних фестивалів громад. На підтримку цієї ініціативи експертами ЦРМС було розроблено типове положення про проведення таких фестивалів, ініціатором яких є ОТГ, а співорганізатором - Дніпропетровський ЦРМС. За результатами проведення децентралізаційних фестивалів громади створили власні бренди, розширили коло партнерів, у тому числі міжнародних, а також вийшли на новий рівень власного розвитку. Враховуючи популярність проведення децентралізаційних фестивалів як серед громад області, так і серед ОМС, у цьому році кількість бажаючих провести такі заходи збільшилася», - зазначають в ЦРМС.

В програмі фестивалю були конкурсні концерти із творчими номерами за тематикою семи днів Масляної. А також – кулінарне змагання млинців, пиріжків та вареників найкращих кулінарів громад.

Як зазначила директор Будинку культури Новомиколаївської ОТГ Тетяна Мазніченко, потенціал українського національного розвитку у місцевих громадах, це те, що об’єднує українців, як націю.

«Жіночки нашого Новомиколаївського вокального колективу «Червона калина». Вони розмовляють і на суржику, і чистою українською, і російською. Але разом вони вже понад 30 років. Бо їх об'єднує любов до співу і свого рідного села», - написала Мазніченко.

У Центрі розвитку місцевого самоврядування підкреслюють, що такі фестивалі являють собою святковий тандем національної автентичності та відтворення традицій на рівні сьогодення.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.