На Вінниччині конкуренція за робочу силу підвищила зарплати у промисловості на 30% - ОДА

На базі державного підприємства «Електричні системи» у вівторок відбулася нарада, з питань розвитку промисловості Вінницької області та забезпечення промислових підприємств робітничими кадрами.

В роботі наради взяли участь голови райдержадміністрацій, міські голови міст обласного значення, керівники промислових підприємств області, директори професійно-технічних училищ та коледжів області, члени ГО «Вінницький бізнес-клуб». Перед початком наради учасники ознайомились із виробничими потужностями ДП «Електричні системи».

Відкрив та провів засідання голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій. Керівник регіону ознайомив учасників наради з особливостями розвитку промисловості та машинобудування на Вінниччині, починаючи з 1960-1970 рр. минулого століття, а також специфікою розвитку галузі в роки незалежності.  

«Близько 56 тисяч працівників, жителів Вінницької області, працює в промисловості. Якщо робити невеликий екскурс в розвитку промислової індустрії, варто зазначити, що найбільш бурхливий розвиток обласного центру припав на 60-70 рр. ХХ ст. Це пов'язано із заснуванням цілої низки промислових підприємств галузі електроніки, машинобудівних підприємств. Вдвічі за два десятиліття зросла чисельність населення міста. Ваучерна приватизація 90-х років була вкрай невдалою – гіперінфляція, глибока структурна криза. Глибина падіння обсягів виробництва була катастрофічною», – зауважив Валерій Коровій.  За словами посадовця, наразі галузь переживає новий етап – впроваджується ціла низка потужних інвестиційних проектів. Валерій Коровій також зазначив, що локомотивом позитивних змін є ситуація на ринку праці.

«На ринку праці Вінниччини зростає конкуренція серед роботодавців за працівників. У 2018 році приріст середньомісячної заробітної плати на підприємствах області склав 30 %. Вирішальним чинником, який спонукав до такого зростання, стала конкуренція серед роботодавців на ринку праці.І цей фактор ще як мінімум два роки впливатиме на ситуацію», – підкреслив керівник ОДА. 

Він також порушив питання трудової  міграції, яка посилилася з отриманням безвізу. За його словами, це черговий виклик для влади та бізнесу міняти «правила гри» на користь працівників.