Батьків хвилює проблема зарахування дітей до дошкільних навчальних закладів

Дефіцит місць у дошкільних навчальних закладах є проблемою не одного покоління. Тож із появою дитини батьки намагаються вирішити це питання якомога швидше, про що свідчать звернення на урядову «гарячу лінію».

Ліквідувати черги до дитячих садків до 2020 року планує Уряд спільно з місцевою владою. Про це Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив на Всеукраїнській конференції «Нова українська школа – старт реформ, участь громад», що відбулася у Києві у серпні 2018 року.

Напередодні нового навчального року Міністр освіти і науки Лілія Гриневич повідомила, що з 2016 року до початку 2018/2019 навчального року електронна черга в дитячі садки зменшилася на 50% і становить 46 тисяч місць. Водночас, у Міністерстві освіти і науки пояснюють, що функціонування дитячих садків забезпечується коштами місцевих бюджетів, а державний бюджет може виділити кошти на будівництво чи реконструкцію дошкільного навчального закладу. Один з варіантів: місцева влада може створювати дитячі садки на базі шкіл. А от приватні дитсадки для своєї діяльності повинні отримати ліцензію, тож батьки мають переконатися в її наявності перед відвідуванням дитиною закладу.

З 1 жовтня 2018 року в Україні вступили в дію нові державні будівельні норми з проектування дитячих дошкільних закладів виховання, якими, зокрема, дозволено розміщувати у житлових будинках вбудовані та вбудовано-прибудовані дошкільні навчальні заклади. Такі дитсадки мають бути облаштовані інклюзивним простором у приміщеннях, а при будівництві - енергозберігаючими матеріалами.

Так, згідно з новими нормами дошкільні заклади дозволено вбудовувати до перших поверхів житлових будинків. На 1000 жителів має бути забезпечено 38 місць у дитсадках і 135 місць у школах. Ці норми в країні поки що не виконуються. Отже, розміщення дитсадків у багатоповерхових будинках дозволить частково вирішити проблему. Людей забезпечать комфортними умовами для виховання дітей поруч з домівкою, а також зніметься соціальна напруга з нестачею місць у дитячих садках.

Наразі ж із появою дитини в родині постає питання місця для неї у дошкільному навчальному закладі. Про це свідчать і звернення громадян на урядову «гарячу лінію».

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, впродовж 2018 року зареєстровано майже 700 звернень з питань зарахування дітей до дошкільних навчальних закладів.

Ця тема вже тривалий час є актуальною для заявників, які скаржаться на відсутність вільних місць у дитячих садках та неналежне функціонування системи електронного запису. Також батьки просять надати роз’яснення щодо порядку зарахування дітей до дошкільних навчальних закладів.

Оперативно вирішено питання жительки м. Бровари Київської області, яка повідомила, що має намір оформити свою дитину, 2016 року народження, до дитячого навчального закладу. Сама жінка є потерпілою категорії III внаслідок аварії на ЧАЕС. Заявниця просила надати роз’яснення, чи має вона право на оформлення дитини до ДНЗ у 2 роки.

Міський голова м. Бровари повідомив, що відповідно до Закону України «Про дошкільну освіту» та Положення про дошкільний навчальний заклад заявниця має право на оформлення дитини у 2 роки до закладу дошкільної освіти м. Бровари. Жінці запропонували з’явитися до управління освіти і науки Броварської міської ради для отримання направлення до закладу дошкільної освіти.

Киянка звернулася з питання зарахування дитини, 2014 року народження, до дитячого садка. Жінка повідомила, що дитина є першою в електронній черзі, проте керівництво садка впродовж кількох років надає інформацію про відсутність вільних місць. Тому вона просила посприяти у зарахуванні дитини до дитячого садка. В управлінні освіти Шевченківської районної в місті Київ державної адміністрації відповіли, що заявницю запросили до закладу дошкільної освіти з метою оформлення документів для зарахування дитини до дитсадка.

На прохання жителя Миколаївського району Львівської області посприяти у реєстрації в електронній черзі до дитячого садка дитини, 2017 року народження, у Миколаївській райдержадміністрації відповіли, що дитину заявника внесено в електронну реєстрацію (група раннього віку) на 2020-2021 навчальний рік.

За період з 2 по 8 листопада 2018 року на урядовій «гарячій лінії» зареєстровано 24 тисячі 614 звернень, з них по телефону – 23022, через Інтернет – 1592.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 15-45 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» за допомогою Skype-зв’язку за таким іменем: Урядова гаряча лінія 1545-1; Урядова гаряча лінія 1545-2; Урядова гаряча лінія 1545-3.

 Працює «гаряча лінія» для кандидатів на посади фахівців з питань реформ: (044) 284-19-64.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua