На Вінниччині на підтримку стартапів з облбюджету виділено 1,5 млн грн

На Вінниччині цьогоріч на підтримку підприємців-початківців з обласного бюджету  виділено 1,5 млн грн. Їх надаватимуть стартаперам на конкурсних засадах.
Про це у понеділок на прес-конференції повідомив директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимир Мережко.
Посадовець розповів про реалізацію конкурсу бізнес-планів для підприємців-початківців (стартапів), втілення якого відбувається за співпраці обласної державної адміністрації та ГО «Вінницька обласна організація «Спілка підприємців «СТІНА». Реалізація проекту базується на ЗУ «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні», Стратегії розвитку малого та середнього підприємництва Вінницької області на період до 2020 р. та  на розпорядженні голови ОДА Валерія Коровія від  17.04.2018 року № 315 «Про затвердження Положення  про організацію та проведення конкурсу бізнес-планів для підприємців-початківців (стартапи)».
«Проект, який реалізує обласна державна адміністрація спільно з ГО «Вінницька обласна організація «Спілка підприємців «СТІНА», було започатковано ще  минулого року. Саме тоді була спроба проведення конкурсу для початківців-підприємців (стартапів), для підтримки ініціатив яких з обласного бюджету було виділено 300 тис. грн. Ми побачили досить високий рівень зацікавленості з боку підприємців-початківців малого бізнесу. Саме тому в поточному році в обласному бюджеті було закладено 1,5 млн грн для підтримки підприємницьких ініціатив, що перевищує минулорічний показник у п’ять разів», - зазначив Володимир Мережко. 
  За його словами, проведення конкурсу має на меті підтримку підприємницьких ініціатив, надання методично-консультативної  допомоги громадянам Вінницької  області та  підприємцям-початківцям щодо організації та розвитку бізнесу, а також популяризацію ідей підприємництва. Джерелом фінансової підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва є обласний бюджет,  головним розпорядником коштів – Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА.  
Варто підкреслити, що фінансова підтримка з обласного бюджету є безповоротною (грант). Розмір гранту також має певну градацію: до 50 тис. грн  - реалізація бізнес-планів у різних сферах діяльності незалежно від місцезнаходження,  до 80 тис грн – реалізація бізнес-планів у різних сферах діяльності виключно у сільській місцевості, до 100 тис грн – реалізація бізнес-планів передбачає співфінансування у розмірі не менше 30% від суми гранту.
Конкурс бізнес-планів для підприємців-початківців розрахований на юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які зареєстровані та здійснюють підприємницьку діяльність у Вінницькій області не більше  двох років, а також на громадян України віком від 18 років, зареєстрованих у Вінницькій області, які мають намір  розпочати підприємницьку діяльність.  Участь у конкурсі є безкоштовною.
Також є ряд відповідних вимог до бізнес-планів, які проходитимуть відбір експертною комісією, а саме: започаткування підприємницької діяльності, створення нових напрямків або розширення вже існуючих видів діяльності, створення нових робочих місць та досягнення економічного ефекту.         
Організація конкурсу також передбачає відбір та захист проектів бізнес-планів учасниками, які вже подали онлайн-заявки з 1червня до 13 липня поточного року. Другий етап конкурсу, який триватиме протягом 16 липня – 10 серпня, передбачає організацію та проведення семінарів-консультацій для учасників з підготовки, написання та оформлення бізнес-планів, а також прийом бізнес-планів для участі у Конкурсі. 
Проведення відповідних заходів на другому етапі проведення конкурсу буде здійснено виконавчим адміністратором – ГО «Вінницька обласна організація «Спілка підприємців «СТІНА». 
Натомість, упродовж 13 – 23 серпня поточного року відбудеться останній етап конкурсного відбору, що включатиме засідання Конкурсної комісії та визначення переможців. Обов’язковою умовою отримання гранту переможцями для громадян, які мають намір розпочати підприємницьку діяльність, є здійснення  державної реєстрації   підприємницької діяльності  у Вінницькій області  до  початку отримання гранту.
Також під час прес-конференції голова ГО «Вінницька обласна організація «Спілка підприємців «СТІНА» Олександр Печалін поінформував присутніх про цікаві ідеї, зафіксовані у бізнес-планах учасників, а також розповів про  активність громадян щодо участі в Конкурсі.
«Станом на 13 липня поточного року до нас надійшло 104 заявки,  з них –  37 заявок осіб, які не є підприємцями, та 67 заявок від претендентів, які зареєстровані та здійснюють підприємницьку діяльність у Вінницькій області не більше двох років. З міста Вінниці надійшло 26 заявок. Натомість, по районах області середня кількість заявок становить від однієї до трьох. Найбільше було надіслано з Тульчинського та Вінницького районів – по 9 заявок з кожного, а також з Могилів-Подільського р-ну – 8 заявок», - зауважив Олександр Печалін.
Крім стандартних проектів, учасники Конкурсу також надіслали досить креативні бізнес-плани за різними сферами. За словами Олександра Печаліна, на сьогодні вже є бізнес-плани щодо реалізації таких ідей як: вирощування бамбуку, створення фундукового саду, створення крафтової пивоварні, вирощування лікарських трав (зокрема, лаванди ефіроолійної), організація спортивного рибальства, надання послуг людям поважного віку для виконання робіт на присадибних ділянках, створення арт-резиденції як осередку для пленерів і фестивалів. 
Крім цього, значна кількість учасників надіслали бізнес плани, спрямовані на розвиток зеленого туризму та використання альтернативних джерел енергії, зокрема, розширене використання сонячної енергетики тощо.