За що штрафують на дорозі. Інфографіка

25 липня 2016 року Президент України підписав Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції», а 27 липня 2016 року він набув чинності.

Згідно з законом, керування транспортом особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортом особі, яка перебуває в стані сп’яніння, передбачає штраф у розмірі 10 200 грн, що становить 600 неоподатковуваних мінімумів та позбавлення права керування транспортними засобами на строк 1 рік.

Повторне протягом року вчинення цих порушень передбачає штраф 20 400 грн, що становить 1 200 неоподатковуваних мінімумів і позбавлення права керування автомобілем на 3 роки.

Водіїв, які двічі протягом року піддавалися адміністративному стягненню за керування транспортними засобами у стані сп’яніння, а також за відмову від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння штрафуватимуть на суму 40 800 грн, що становить 2 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та позбавлятимуть права керування транспортними засобами на строк 10 років.

Працівники патрульної поліції можуть тимчасово вилучити права у водія у таких випадках:

  • керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння;
  • передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів;якщо водій створив аварійну ситуацію на дорозі;
  • якщо водій проігнорував вимоги працівників поліції зупинитися або виїхав на залізничний переїзд;
  • за порушення автомобілістом ПДР, що призвело до пошкодження інших транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна;
  • за повторне протягом 12-ти місяців керування водієм автомобілем, який має несправні гальма або інші серйозні несправності.

Позбавити власника авто права керувати автомобілем може тільки суд.

У 2017 році поліцейськими було складено 88 тисяч адміністративних протоколів. Судами розглянуто 44 тисячі справ, оштрафовано 31 тисяча водіїв на суму 352 мільйони гривень, стягнуто з цієї суми 31 мільйон гривень (8,7% від загальної суми накладених штрафів).

Найвищий відсоток стягнення штрафів – у Хмельницькій області: 36,8 відсотка. Найменше штрафів стягнуто з правопорушників у Чернівецькій області – 0,4 відсотка.