На Вінниччині вперше у країні провели презентацію села у місті

У суботу на Європейській площі у Вінниці відбувся перший публічний день-презентація унікального села Стіна Томашпільського району. У презентації взяли участь голова обласної Ради Анатолій Олійник та волонтер Корпусу Миру Джеремая Джонсон.

«Це має закласти добру традицію популяризації сіл і містечок Вінниччини серед міського населення, що дасть змогу промоції громад в період реформи децентралізації. Впродовж року українські волонтери та волонтери з чотирьох країн світу нашої організації досліджують історію села, відкривають все нові і нові факти. Працюють з місцевою громадою щодо популяризації історії села, розробки місцевих брендів, впровадження проектів громадської ініціативи, - говорить один з організаторів Юрій Степанець, голова громадської організації «Наше Поділля», - говорить один з організаторів заходу - голова громадської організації «Наше Поділля» Юрій Степанець.

На думку голови обласної ради Анатолія Олійника, такі проекти – саме начасі. Адже вони сприятимуть відродженню українського села, зростанню туристичної привабливості подільської глибинки. «Із цим ми запізнюємось навіть не на роки, а на десятки років. Тим більше, що для цього не потрібно аж надто великих капіталовкладень. Однозначно, село від цього виграє. Тим більше, таке село, як Стіна – одне з найсамобутніших сіл Вінницької області», – вважає Анатолій Олійник.

Під час «Дня Стіни» місцеві жителі та волонтери знайомили вінничан з історією та легендами села, показували відео та улаштовували  аудіоперформанси, які були зняті та записані українськими  та іноземними волонтерами з Австрії, Франції, Італії, Польщі. Унікальну фольклорну спадщину - пісні, які відомі лише в Стіні -  виконував місцевий ансамбль «Русавочка».     Також вінничани могли скуштувати ароматний стінянський чай з різнотрав’я, коровай та  знайомились з унікальною стінянською вишивкою та її історією.

Головною родзинкою свята стала можливість відправити листівку з видами села Стіна своїм рідним чи друзям та запросити їх відвідати село аби побачити ці унікальні місця на власні очі.

Волонтер Корпусу Миру Джеремая Джонсон розповів про екологічний центр, який зараз створюється в Стіні організацією «Наше Поділля», де відбувається обмін досвідом та поглядами на екологію міської та сільської молоді  такі як екологічне будівництво, поводження з побутовими відходами в умовах сільської місцевості тощо.