Пожежа на Хрещатику: київська “перепічка” не горить

Без паніки! Легендарний фаст-фуд дивом “пройшов” крізь вогонь. Неймовірно, але факт

Вівторок 20-го червня був переповнений “гарячими” новинами: зустріч Петра Порошенка з Дональдом Трампом, голодування нардепа Олега Березюка, “бурштинові схеми” імені Розенблата-Полякова... Утім, схоже, згадані теми просто загубилися в білому шумі на фоні катастрофічної пожежі, що сталася в цей день на Хрещатику. Горів історичний Центральний гастроном. Але, судячи з реакції соцмереж, головним об'єктом хвилювань мешканців столиці при цьому був не будинок, де мешкали Врубель і Скоропадський, а скромна забігайлівка, що втиснулася між ним та сусіднім будинком - знаменита “Київська перепічка”. Перспектива залишитися без улюбленого смаколика не на жарт схвилювала киян: “Що там горить? Перепічка?! Скажіть мені, що це не так...”, “Боже, спаси перепічку!”, “А-а-а-а, рятуйте перепічку!..”. На щастя, для неї все минулося без ушкоджень. Навіть водою не залило.

Наступного ж дня журналіст Укрінформу відправився до обгорілого будинку на Хрещатику, щоб пересвідчитись, чи з фаст-фудом все гаразд.

Наш кореспондент повідомляє: народну “харчівню” пожежа не зачепила

10:45, 21 червня.

Вийшовши з редакції та перебравшись через “підземку” на станції Театральна, прямуємо до обгорілого Центрального гастроному. Перше, що впало в очі — біля об’єкту кілька пожежних машин, карет швидкої допомоги та численні експерти Державної служби надзвичайних ситуацій, - стояли там, мабуть, не просто так. Зблизька помічаємо - будівля трохи димить після вчорашнього, розповсюджуючи дуже сильний запах горілого. Пожежники ще рясно поливають з брандспойтів обгорілі залишки приміщення, демонтують залізні опори, на яких ще вчора висів захисний банер кольорів державного стягу... Самого банеру вже немає, навіть його шматків. І з вулиці тепер видно весь масштаб пожежі: відсутній дах, підлога між другим та третіми поверхами. Стіни будівлі — чорнющі, напівзруйновані...

Легендарна "Київська перепічка". 21 червня, 2017

Підійти безпосередньо до «Перепічки» не вдалось. Рятувальники перегородили тротуар червоно-білою стрічкою, і сам фаст-фуд опинився в “зоні відчуження”. Звісно, він був закритий. Але цікавило більше те, що саме постраждало?..

Беремося телефонувати керівнику закладу Ігорю Грищенко за робочим номером телефону, вказаним в реєстраційних документах. На тому кінці дроту відповідає жінка.

- А чи можна поговорити з паном Ігорем?

- На жаль, його нема на місці, - чуємо у відповідь.

- Може ви нам тоді скажете: наскільки постраждало приміщення “Київської перепічки” та коли очікувати відновлення роботи? Бо всі люди в мережі дуже турбуються…

- “Перепічка” зовсім не постраждала. Стосовно відновлення роботи точно сказати не можемо, адже досі працюють пожежники. Як тільки вони дадуть нам дозвіл — одразу відкриємось. Це може статися навіть сьогодні, - переконує пані.

От і добре.

Перепічка, яка пройшла Крим і Рим і мідні труби

Цікаво… Час іде, влада і люди змінюються, суспільні формації – теж, а біля невеликого віконця малопомітного кіоску на вулиці Богдана Хмельницького так само, як і 36 років тому продають гарячу сосиску в тісті... І так само до нього стоять швидкоплинні черги.

Цей мегапопулярний фаст-фуд (кажучи модним сучасним словом) відкрився в Києві по вулиці Леніна, 3-а (наразі вулиця Богдана Хмельницького, 3-а) у лютому 1981 року. Переживши “період застою” 80-х, рекет 90-х, дві революції, правління Януковича тощо, перепічка не втратила ні смакових якостей, ні популярності. Її жартома вже називають безсмертною.

Насправді, у «живучості» цього звичайного смаженого пиріжка щось таки є. Адже, не дивлячись на те, що ціна за тридцять з гаком років виросла з 22 радянських копійок до 12 українських гривень, смаколик залишається незмінним супутником відвідувачів Хрещатика. Більше того, “Київська перепічка” вже офіційно, за визнанням авторитетного туристичного рейтингу TripАdvisor, входить до списку найбільш культових місць для відвідування в Києві, займаючи 41 місце серед 1605 ресторанів столиці!

Великий натовп ніколи не відлякував голодних перехожих, адже продавці обслуговують чергу не просто спритно, а надзвичайно швидко. Кілька хвилин тупцяння – і черговий клієнт приєднується до своєрідного пікніка на узбіччі тротуару. Кияни навіть порахували, що черга за перепічкою рухається зі швидкістю 2 метри за хвилину! Кого тільки там не зустрінеш – і студентів, і пенсіонерів, і навіть поважних чоловіків у краватках (по сусідству офіс Нафтогазу та Міністерства енергетики та вугільної промисловості), не кажучи вже про туристів.

У чому ж секрет успіху закладу? Відповідь — особливість рецептури, яка залишається таємницею. Звичайно, вивіски «Київська перепічка» зустрічаються ще в декількох районах Києва: біля метро Мінська, Петрівка, на Куренівському ринку. Але ніякого відношення до кіоску на розі Богдана Хмельницького і Хрещатика інші «перепічки» не мають. Це просто несанкціонована експлуатація відомого бренду.

Непублічність власників закладу – теж інтрига. Держреєстри лише називають ім’я керівника фірми «Українська перепічка» (саме так офіційно називається підприємство-власник бренду), який не світиться ні в пресі, ні на ринку. Відповідно до реєстру майнових прав, кафе належить ресторатору Ігорю Грищенко (кінцевий бенефіціарний власник фірми). Але про нього відомо не багато. Деякі джерела приписують йому авторство кількох книг з дієтичного та дитячого харчування, однак назви цих видань не згадуються. Ми намагалися зв’язатися з п. Грищенко, і не полишаємо надію познайомитися з ним особисто.

Мирослав Ліскович, Микола Романюк, Київ