Польські та вінницькі студенти досліджували церкву-мавзолей у Погребищенському районі

У рамках спільного українсько-польського проекту «Школа молодих спікерів – дебатні клуби у Вінницькій області» студенти та викладачі Лодзинської Політехніки і Вінницького національного технічного університету провели інвентаризацію об’єктів культурної спадщини у Погребищенському районі та прозвітували про виконану ними роботу. 

Протягом двох днів, 16-17 червня, українсько-польська група працювала в селі Круподеринці Погребищенського району, де досліджувала історичну пам’ятку архітектури – церкву-мавзолей Різдва Богородиці (1901 рік). До України польські студенти приїхали не вперше. Раніше інвентаризаційні роботи та проектні документи вони вже робили для пам’яток історично-культурної спадщини, що знаходяться на Гуцульщині.
Викладач Лодзинської Політехніки Влодзімеж Вітковскі зазначив, що метою поїздки було виконання трьох завдань: перше – виготовлення метричної документації для Церкви, яка зможе в подальшому використовуватись при проведенні ремонтних робіт чи реставрації в ній; друге – можливість співпраці між студентами, порівняння методики праці та обмін досвідом; третє – взаємне пізнання та культурний обмін між Україною і Польщею. Під час роботи на об’єкті використовувались різні методики роботи: проводилось фотометричне обмірювання церкви й обмірювання за допомогою дальноміру, розроблялись плани фасадів для підготовки метричної документації та подальшої роботи на комп’ютері.
- Раніше ми вважали, що зможемо лише ділитись знаннями, вміннями та практикою з вінницькими студентами, але вони мають хороший рівень підготовки, тому ми змогли багато чого навчитись і у них, – підкреслив Влодзімеж Вітковскі.
Керівники Погребищенського району висловили свою вдячність польським гостям за зроблену роботу та сказали, що завжди раді подібній співпраці, адже історично-культурних пам’яток в районі ще дуже багато.
Нагадаємо, що інвентаризація культурних пам’яток Погребищенського району стала можливою завдяки домовленості між Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування та Лодзинською Політехнікою.