Асоціація органів місцевого самоврядування Вінниччини підписала Меморандум «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»

Меморандум про взаєморозуміння підписали представники Проекту ЄС/ПРООН МРГ «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» та Вінницької асоціації органів місцевого самоврядування. 

Меморандум про взаєморозуміння підписали представники Проекту ЄС/ПРООН МРГ «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» та Вінницької асоціації органів місцевого самоврядування. Співпраця із Асоціацією дозволить активізувати проектну та грантову діяльність у регіоні, а також отримати інформаційну, консультаційну та методичну допомогу – досвідом вже зацікавились інші регіони України.

Документ сторони скріпили підписами у вівторок на виїзному розширеному засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Вінницької обласної Ради, що відбулось у Томашполі.

«З 2008 року область розпочала активно працювати з проектом «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Перша фаза проекту спрацювала як тренінговий трамплін в подальшій роботі із грантовими проектами. Експерти навчили нас піднімати активність громади, залучати інвестиції на основі співфінансування. Підписання Меморандуму – черговий і більш ефективний етап співпраці: через Вінницьку обласну асоціацію органів місцевого самоврядування, яка має досвід роботи із грантами і розгалужену мережу представництв у районах, ширитимемо цю діяльність», - прокоментував подію голова Вінницької обласної Ради, голова Асоціації органів місцевого самоврядування Вінниччини Анатолій Олійник.

Планується активізувати напрями співпраці місцевих органів влади області з Проектом ЄС/ПРООН в Україні щодо підтримки регіонального та місцевого розвитку шляхом реалізації проектів міжнародної технічної допомоги, розвитку проектної та грантової діяльності. З цією метою, для зв’язку із громадою, на Вінниччині в рамках реалізацїі Проекту МРГ було створено 17 ресурсних центрів розвитку громад.

«Серед всіх ресурсних центрів, із якими ми працюємо, найбільш ефективний наразі у Ямпільському районі. Однак, основну проблему – кадрову, не вирішено: обов’язки координації проектної діяльності здебільшого покладаються на посадову особу, що курує економіку в районі. Звісно, що це додаткове навантаження не сприяє ефективній роботі. У співпраці із Асоціацією це питання буде вирішено. Досвід вже викликав зацікавленість в інших областях України, які теж почали працювати над створенням подібної системи співпраці з місцевими  асоціаціями», - розповіла координатор спільного Проекту  ЄС/ ПРООН МРГ у Вінницькій області Анастасія Ланіна.

Наразі, за словами А.Олійника, тривають перемовини щодо четвертої фази проекту. Вінниччани сподіваються на подальше інвестування за підтримки Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

На засіданні були присутні голови районних рад області, керівники районних державних адміністрацій, керівники комунальних підприємств, працівники засобів масової інформації.

Довідково. Перші проекти на Вінниччині з енергоефективності, зокрема, встановлення сонячних  батарей у закладах соціальної інфраструктури за підтримки ЄС/ПРОНН МРГ розпочались саме  Томашпільського району. Загалом, з часу дії першої та другої фази проекту, станом на 2015 рік, у рамках співробітництва реалізовано 38 проектів з термомодернізації дитячих садків і шкіл, 17 проектів з відновлення вуличного освітлення, 8 проектів з реконструкції водогонів, 15 – з ремонту ФАПів та будинків культури, а також придбано 8 шкільних автобусів. Вінницька обласна Асоціація органів місцевого самоврядування налічує 522 місцевих ради області. Організація відстоює інтереси самоврядної гілки влади Вінниччини та координує дії її представників.